Det är ett landsomfattande projekt som sträcker sig över 25 år. När arbetet är klart ska tusentals plankorsningar för bilar och övergångar för gång- och cykeltrafikanter vara betydligt säkrare.
På natten mellan lördag och söndag installerades den första av totalt åtta pilotanläggarna i Sverige vid Sjögatan i Luleå, snett bakom Coop arena. En övergång för gång- och cykeltrafikanter.
– I den här anläggningen har vi bland annat bomkjolar, ett flaggspel som hänger i bommen. När den går ner fälls den ut som en visuell del. Den ska förhindra eller åtminstone få personer att tänka till, "jag ska inte krypa in under bommen", säger Daniel Schwartz, ansvarig projektledare vid Trafikverket.
Framöver kommer även stängsel att gå hela vägen mot bomspel och spets på bommen. Det handlar om att minimera risken för att någon smiter vid sidan av bommen i väntan på att tåget kommer.
– Du ska behöva ta ett väldigt aktivt val för att smita igenom, säger Daniel Schwartz.
Ljudenheten är också helt ny, förklarar projektledaren. Med teknikens hjälp kommer ljudet automatiskt att justeras utifrån hur biltrafiken bullrar för tillfället.
– Om anläggningen står vid en högtrafikerad väg till exempel, då kommer klockan att låta mycket högre. Är det nattetid då ska ljudet inte störa boende i området, säger Daniel Schwartz och fortsätter:
– Ljudet är nu riktat in mot korsningen. Tidigare har det strålat utåt. Men den farliga zonen är inne i korsningen. Det är de som är där inne som ska höra ljudet, "nu måste vi evakuera".
Trafikverket har även tagit fram särskilda mattor, formade som upp- och nedvända äggkartonger, som ska placeras intill bommarna. Tester har visat att mattorna får "smitarna" att tänka till.
Kommer det här den nya tekniken att rädda liv?
– Det tror jag verkligen. Av slentrian ska du inte kunna passera när bommen ligger nere. Du måste ändå tänka till. Ska jag smita in under, ska jag hitta en genväg...
Daniel Schwartz menar att kostnaderna för installation och underhåll kommer att minska med den nya tekniken.
När det gäller de obevakade plankorsningarna, som varit hårt olycksdrabbade under många år, säger Daniel Schwartz:
– Det finns redan väldigt många beställningar på såna plankorsningar.
11.08 på lördagen susade det första tåget förbi den nyinstallerade anläggningen.