"Det finns ett stort engagemang"

I nuläget har ett 40-tal personer som flytt kriget i Ukraina kommit till Luleå. När fler kommer är det många som står redo att hjälpa till. "Viljan att hjälpa är enorm", säger Susanne Palo vid Svenska kyrkan i Luleå.

"Vi står redo. Samordningen finns", säger Fredrik Hansson (S), vice kommunalråd i Luleå, här tillsammans med Ann-Helen Eriksson, verksamhetschef på Röda korset och Birgitta Grönlund Berg samt Susanne Palo, båda Svenska kyrkan.

"Vi står redo. Samordningen finns", säger Fredrik Hansson (S), vice kommunalråd i Luleå, här tillsammans med Ann-Helen Eriksson, verksamhetschef på Röda korset och Birgitta Grönlund Berg samt Susanne Palo, båda Svenska kyrkan.

Foto: Pia Hanzi

Luleå2022-04-10 11:00

Flera miljoner människor är på flykt från Ukraina och en del har kommit till Norrbotten, de flesta till Boden. I Luleå står 130 platser redo för flyktingar och dessa rymmer i ett första läge runt 300 personer. De som lämnat Ukraina kan få omedelbart skydd i Sverige genom massflyktsdirektivet, via registrering hos Migrationsverket. Det ger rätt till boendeplats, grundläggande vård, visst ekonomiskt stöd samt rätten för vuxna att arbeta och skolgång för barn.

– Migrationsverket fördelar platserna och det är bara en tidsfråga innan vi får öppna upp. Vi står redo. Samordningen finns, säger Fredrik Hansson (S), vice kommunalråd i Luleå. 

Utöver de behov som Migrationsverket hanterar så finns det många som vill bidra till att hjälpa nyanlända. Var tredje vecka hålls möten mellan nyckelspelare i Luleå. Där möts representanter från kommunen, migrationsverket, regionen, länsstyrelsen och föreningar för att stämma av läget och vilka behov som finns. 

Såväl kyrkan som Röda korset och andra organisationer vittnar om att många privatpersoner vill hjälpa till och att de får flera samtal varje vecka. En del vill skänka saker och kläder och andra undrar om det finns behov av att erbjuda privata boendealternativ. Rådet är att hellre ge pengar än kläder.

Att förmedla privata bostäder är ingenting som varken kommunen eller föreningarna gör. 

– Sådant sker på frivillig väg. Det är ett stort ansvar att erbjuda boende, man måste kunna lämna vissa garantier. När vi från kommunen öppnar så finns ju rum, mat och även personal. Det är viktigt att folk registreras, säger Fredrik Hansson. 

Från kyrkans håll har man börjat efterlysa tolkar och stödfamiljer, som åtar sig att träffa nyanlända och hjälpa dem in i samhället.

Birgitta Grönlund Berg, diakon, vill också poängtera att de som kyrka finns till för alla troende, oavsett inriktning. 

– Det är viktigt att finnas till som systerkyrka. Vi är duktiga på att respektera varandra. 

Röda korset står för insamling av kläder och saker men också aktiviteter.

– Vi kommer att starta en språkträningsgrupp under april, berättar Ann-Helen Eriksson. 

Samtliga uppmanar såväl hjälpande som hjälpsökande att hålla sig uppdaterade via hemsidorna. 

– Vi vill att människor får en bra tillvaro, att de ska känna sig välkomna. Situationen är eländig, säger Fredrik Hansson (S).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!