Luleå fick rätten med sig

Friskolorna i Luleå överklagade Luleå kommuns beslut om fördelning av bidrag.I länsrättens dom får kommunen kritik.Men i tre av fem punkter går rätten på kommunens linje, och på barn- och utbildningsnämnden är man nöjda.

LULEÅ2008-08-18 06:00
Luleå kommun tillämpar inte likabehandlingsprincipen när de beslutar om bidrag till friskolorna i kommunen.
Det hävdade Nya läroverket och Norrskenets friskola och överklagade till länsrätten.
Överklagan gäller fem punkter och nu har domen kommit. I tre av fem punkter går länsrätten på kommunens linje.
Enligt Ingrid Lind har länsrätten godkänt huvuddelen i kommunens bidragberäkningar och de punkter man fått kritik för är en mindre del.
- Det arbete vi har gjort för att möta de fristående skolorna har fallit i god jord. I de stora frågorna anser länsrätten att kommunen gjort rätt, säger Ingrid Lind, ekonomichef vid förvaltningen.
Men i två av de överklagade punkterna anser länsrätten att kommunens bidragbeslut strider mot skollagen.
Bidrag för lokaler
Det ena gäller bidraget till lokaler.
De kommunala skolorna i Luleå får bidrag för den faktiska lokalkostnaden. Det får friskolorna också, men med den begränsningen att kommunen bara betalar friskolornas lokaler upp till kommunens genomsnittliga kostnad för skollokaler per elev. Länsrätten anser att kommunens beslut strider mot skollagen.
- Nu ska vi sätta oss ner med de berörda och diskutera frågan, säger Lind.
I ett nytt betänkande från regeringen om hur bidragen till friskolorna ska fördelas i framtiden sägs att de ska ha bidrag för sina faktiska lokalkostnader. Där betonas också att hänsyn ska tas till skälighet vad gäller storlek och standard på lokalerna.
Kommunerna runt om i landet avvisar förslaget. Det finns en osäkerhet vad det kan betyda i framtiden eftersom kommunen inte styr vilka lokaler friskolor väljer. Vad händer om en friskola startar i lyxlokaler på "fina gatan"? Vem ska bedöma skäligheten i en skolas lokaler. Den andra delen där länsrätten anser att kommunens beslut strider mot skollagen gäller bidraget till löner.
De kommunala skolorna får bidrag för den faktiska löneökningskostnader. Friskolorna får bidrag för ett genomsnittet av kommunens löneökningskostnader.
Ge bättre möjligheter
Lind säger att man nu måste tänka om.
- Men lönepotten blir inte större och den ska räcka till alla lärarlöner. Ska vi kunna betala ut de faktiska lönerna krävs att vi får friskolornas lönelistor och det ska vi nu resonera om, säger Lind.
Toivo Hofslagare, vd för Nya läroverket, anser att utslaget i länsrätten kommer att ge bättre möjligheter för skolan att planera. Men när det gäller pengar har det bara marginell betydelse.
- Det ska vara samma princip för de kommunala skolorna och inte något särskilt tak för de fristående skolorna. Vi skulle ha behövt lite större lokaler för att inte vara så trångbodda, det hade det nuvarande lokalbidraget inte räckt till.
fakta Elevbidraget
Elevbidraget är den summa pengar varje elev i skolan kostar.
Elever som går i en friskola i en kommun ska ha samma ekonomiska förutsättningar som elever i den kommunala skolan. Det är kommunens uträkningar som ligger till grund för bidraget.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om