Luleå - ett kaos mellan vägarbeten

Klagomål och kaos.Sommarens vägarbeten i Luleå har mötts av högljudda protester.

Kabir Marefat och Baby Thein är ledare inom Islamska föreningen och var värdpar på festen i Spegelsalen.

Kabir Marefat och Baby Thein är ledare inom Islamska föreningen och var värdpar på festen i Spegelsalen.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2008-10-01 06:00
- När vi har arbetat på nätterna har de som bor nära hört av sig, när vi jobbat dagtid har det stört trafikanterna, säger Göran Gabrielsson, avdelningschef gata och trafik.
Ibland kan det kännas som att det inte funnits en gata eller vägstump i Luleå som inte varit berörd av sommaren vägarbeten.
Är det det mest omfattande vägarbeten genom tiderna som genomförts under sommaren?
- Nej, vi har haft lika många projekt under de senaste tre åren men det kan ju vara så att de arbeten vi gjort har exponerats väldigt mycket eftersom det handlar om arbeten som många lägger märke till.
Okej, vi tar en översikt av de största:
Storgatan - mellan Kungsgatan och Hermelinsgatan
Mellan maj och september har Luleås livspuls byggts om. Gatan har blivit smalare med bara en fil i vardera riktningen. Lindar har planterats så att paradgatan när den väl är färdigställd ska påminna om Berlins "Unter den Linden" fast i mindre format.
Under ombyggnadsperioden har butiker varit svårtillgängliga och gatan svårframkomlig. Slutbesiktningen är klar.
Backgatan - mellan Lulsundsgatan och Svartövägen
Luleås mest uppgrävda stadsdel har naturligtvis funnits med i sommar också. Under maj till september har Backgatan fått en omfattande omgörning. En busshållsplats längst ner mot Lulsundsgatan fungerar nu som en utmärkt stopp.
Just där busshållplatsen är belägen har man byggt en flaskhals. Ingen kommer förbi vilket är avsikten eftersom kommunen vill minska trafiken över Östermalm nu när bommen vid Östra Parkgatan är borta.
Slutbesiktningen är klar.
Mjölkuddsbanken
Här byggs nya busshållplatser. Det är stora störningar i trafiken i rusningstid. Bilköerna kan gå från Norra hamn och till trafikljusen vid Mjölkudden och vice versa när det är som värst.
Vägarbetet pågår ytterligare i några veckor.
Malmudden
Beläggningsarbeten vid rondellen på Malmudden. Under den här veckan pågår beläggningsarbeten i korsningen av Västra Brogatan och Hertsövägen. Trafiken dirigeras av vakter eftersom det råder begränsad framkomlighet. Bilister uppmanas i stället att välja Svartöleden och Bodenvägen för att ta sig till centrum.
Arbetet pågår i ytterligare några veckor.
Storheden
Arbetet med cykelbron över Storhedesvägen inleddes i våras och det blir slutbesiktning den 17 oktober. Vakna NSD kunde som ensam tidning visa hur den 55 ton tunga bron kom på plats natten mellan fredag och lördag medan andra sov.
Arbetet har försvårats i och med att grundvattnet legat så nära markytan.
Björkskataleden
Invigs nästa torsdag. Ett jobb som pågått i drygt två års tid. Björkskataledens anslutning till väg 97 blir inte den raka genväg som det var tänkt. Två nya rondeller ska leda trafiken över den nya järnvägsbron. I samband med att leden öppnas torsdag 9 oktober stängs den gamla infarten till universitetet vid Ferruformrondellen. Infarten blir istället vid den nya nordligare rondellen som också utsmyckas med influenser från universitetet.
Kritik från alla håll
Andra vägarbeten har varit på Öhemmandet i Gammelstad och efter Svartöleden.
Göran Gabrielsson säger att kritik har kommit från olika håll.
- När vi har lagt vissa arbeten kvälls- och nattetid för att inte påverka trafiken så mycket så har boende ringt, det hände exempelvis när vi byggde om Backgatan. När vi har arbetat dagstid så har trafikanter hört av sig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om