Luleå energi AB snart bara i kommunal regi

Vattenfall köps ut för 312 miljoner kronor och Luleå kommun blir helägare av Luleå energi AB.- Nu kan vi fortsätta att hålla landets lägsta elnätspriser och fjärrvärmepriser, säger kommunalrådet Karl Petersen (S).

"Jag vet inte om det blir bättre eller sämre", säger Christer Sundkvist om att Luleå energi AB nu blir helägt av kommunen. FOTO: Kurt Engström

"Jag vet inte om det blir bättre eller sämre", säger Christer Sundkvist om att Luleå energi AB nu blir helägt av kommunen. FOTO: Kurt Engström

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2009-05-27 06:00
Petersen är ordförande i Luleå kommunföretag AB, som på tisdagen fattade beslutet att överta de 30 procent av aktierna som nu är i Vattenfalls ägo.
M applåderar
Beslutet var enhälligt och det applåderas av moderaterna.
- Förhandlingen har lett fram till en köpeskilling som innebär att vi inte behöver höja elpriset för att finansiera köpet, säger gruppledaren Mattias Karlsson.
Uppgörelsen innebär ett pris på aktieposten på 213 miljoner kronor, men det finns också en klausul som innebär att om kommunen säljer Luleå energi AB inom fem år så har Vattenfall rätt till en tilläggsköpeskilling som motsvarar den relativa realisationsvinst som kommunen eventuellt gör.
Karl Petersen har bara lovord att säga om affären.
- Ett gott exempel på kommunal blandekonomi. Det som viktigt för oss är att förfoga över och äga det som är strategiskt och äga det helt själva. Luleå energi är ett sådant strategiskt företag och nu gör vi tvärtemot hur staten gör och vi är helt eniga om det i styrelsen.
- Bolaget har en miljard i ansamlat kapital, men ett marknadsvärde som vida överstiger det. Vi är mycket nöjda med priset, bara i fjol gick bolaget med 80 miljoner kronor i vinst.
Det blir inget extra ägartillskott från kommunmedborgarna för att finansiera köpet.
- Vi lånar 312 miljoner kronor med kommunal borgen, men resultatet överstiger vida räntekostnaderna.
Måste godkännas
Det har gjorts ett tidigare försök att överta Vattenfall aktiepost.
- Förra gången var 2003, men då bestämde vi oss att inte fullfölja. Nu har vi arbetat i drygt ett år och kommit överens om en prislapp, så nu gör vi affären. En ägare har nu hela strategin i sin hand och det blir väldigt bra, säger Karl Petersen.
Innan affären är i hamn måste den godkännas av kommunfullmäktige. Det sker den 15 juni. Också Vattenfalls styrelse måste godkänna affären. Några problem med godkännandet lär det inte bli.
- Moderaterna kommer att stödja beslutet. Det innebär att det inte finns någon risk att beslutet fördröjs genom en återremiss, säger Mattias Karlsson.
Försiktighet
Reaktionen bland bolagets anställda är försiktig när NSD besöker bolagets nya anläggning på Porsön.
- Det ska ju fungera som tidigare och vi har haft det bra med Vattenfall som delägare. De har kompetent folk i styrelsen, säger Erland Spik, Seko-representant i bolagsstyrelsen.
- Jag vet inte om det blir bättre eller sämre. Enligt ryktena ska det ju inte innebära några förändringar och det har fungerat bra hittills, säger Christer Sundkvist, som arbetar med logistik.
- Framtiden får utvisa om det är bra för bolaget med kommunen som helägare, säger Stig Nordström, en annan anställd.
FAKTA Luleå energi AB
Omsatte enligt 2007 års inlämnade årsredovisning drygt en miljard kronor och redovisade ett resultat efter finansnetto på 63,8 miljoner kronor.
Aktieutdelningen blev drygt 2 miljoner kronor men kvar fanns balanserade vinster på 231 miljoner kronor.
Koncernen har 137 anställda.
Luleå energi elnät AB är ett helägt dotterbolag och Bioenergi i Luleå AB ägs till 91 procent. Ägarandelen i Lunet AB är 50 procent.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om