Luleå blir en fristad för förföljda

Nu är Luleå ett steg närmare att bli en fristad för konstnärer. "Det känns jättebra", säger Åke Broström, kulturchef på Luleå kommun.

FRIA ORDET. "Det finns väldigt många som är hotade och som inte kan verka i sina egna länder", säger Åke Broström, kulturchef, om att Luleå blir fristad för hotade konstnärer.

FRIA ORDET. "Det finns väldigt många som är hotade och som inte kan verka i sina egna länder", säger Åke Broström, kulturchef, om att Luleå blir fristad för hotade konstnärer.

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2016-08-30 20:42

Det började som ett medborgarförslag i april 2015. Sedan dess har ärendet beretts och pengar avsatts i budgeten, totalt handlar det om 400 000 kronor. Det kan bli mer om det visar sig att det är en hel familj som behöver skydd.

Luleå kommun har också anslutit sig till organisationen Icorn (International cities of refuge network), vilket är en förutsättning för att kunna bli en fristad.

– De är de som kommer att hjälpa oss hitta en fristadsförfattare, musiker eller konstnär. De är slussen, så att säga, och en garant för att hitta rätt personer som verkligen är i behov av det här, säger Åke Broström.

Tanken är att en person ska få fristad i Luleå och projektet sträcker sig över två, upp till två och ett halvt år, framåt. Kommunen ska ordna fram bostad och ge ekonomiskt stöd till den personen, samt stå för ett slags socialt kontaktnät.

– Är det en bildkonstnär så ordnar vi till exempel så att den kan vara verksam. Sedan beror det på hur mycket den personen kan eller vill medverka i det offentliga livet. Man kanske vill vara anonym, det beror på situationen och hotbilden.

– Vi ser hur det ser ut i världen. Det finns väldigt många som är hotade och som inte kan verka i sina egna länder. Som har olika typer av förbud. Det här är ett sätt låta det fria ordet och den fria tanken få uttryckas, säger Broström.

Författaren Peo Rask är den som skrev medborgarförslaget som nu blir verklighet.

– Jag tycker det är jättebra att Luleå sällar sig till att bli en av fristäderna i Sverige. Det är ett tecken på hopp och anständighet i dessa tider.

Varför är det viktigt?

– Därför att hot och hat gentemot konstnärer, författare och journalister ökar. Det ser vi inte minst i Turkiet, där författare och journalister grips. Här kan man prata om ett verkligt andrum för den personen, att fritt kunna skriva.

Politikerna i fullmäktige klubbade fristad Luleå i måndags.

– Det är en bra tanke att ge fristad åt någon som utövar det fria ordet, säger Yvonne Stålnacke (S).

Moderaterna yrkade på avslag.

– Det här är inte något en kommun ska syssla med, det ingår inte i kommunala uppgifter. Vi upplever att det står nära utrikespolitiska ställningstaganden, säger Sana Suljanovic, (M)- ledamot i fullmäktige.

Luleå blir den 16:e fristaden i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!