Luleå har avtal om att ta emot 60 ensamkommande flyktingbarn per år. I år är antalet 120, och nästa år räknar kommunen med fler än 200.
– Vi tittar nu på ett års sikt och tror att vi kommer att starta ganska många nya boenden, säger Maarit Enbuske, chef för arbetsmarknadsförvaltningen.
På torsdagen presenterade regeringen sin plan på nya stödboenden för ensamkommande flyktingbarn. Det handlar om så kallade stödboenden.
I dag kräver lagen att ensamkommande ska placeras i familjehem, eller HVB-hem. Men HVB-hem har höga byggnadstekniska krav, vilket gör att de är svåra att få fram. Befintliga byggnader kräver ofta ombyggnad innan de kan tas i bruk.
Stödboendena blir en plats där barn utan särskilda vård- eller behandlingsbehov kan bo. Socialnämnden ska få ansvara för boendena.
– Vi tror att det kommer att bli lättare när när vi inte behöver ha HVB-hem, säger Maarit Enbuske, chef för arbetsmarknadsförvaltningen.
Enligt henne är kommunens mål att klara av boende för alla ensamkommande barn i kommunen. I dag är ungefär 30 av barnen placerade på privat boende i en annan kommun.
På grund av säkerhetsläget, där flera nya boenden i Sverige bränts ner, kommer man däremot inte att gå ut med var det finns planer för boenden i Luleå förrän allt är klart.
– Den här hotbilden finns även hos oss, säger Maarit Enbuske.