"Luleå är ett föredöme"

Maximalt tre månaders väntan på en plats på ett äldreboende i Norrbotten.- Överlag ser det rätt bra ut, säger Inga-Britt Carlberg som är ansvarig för äldrefrågor i SPF Norr.

KG Aasa och Inga-Britt Carlberg redovisade den enkät som SPF i Norrbotten låtit göra. De kunde bland annat konstatera att korttidsboenden finns i samliga kommuner. FOTO: Bengt-Åke Persson

KG Aasa och Inga-Britt Carlberg redovisade den enkät som SPF i Norrbotten låtit göra. De kunde bland annat konstatera att korttidsboenden finns i samliga kommuner. FOTO: Bengt-Åke Persson

Foto: Bengt-Åke Persson

Luleå2009-09-10 06:00
Sveriges Pensionärsförbund, SPF, har låtit göra en enkät och fått svar från samliga kommuner i Norrbotten.
Frågorna som ställts är om det finns bostadsförsörjningsplan, vilka boendeformer som finns och om mötesplatser. Även hur stor del av de anställda som har utbildning samt hur man upplever möjligheterna att påverka beslut.
Plan till 2035
Resultatet visar bland annat att:
4 Bara fem kommuner har bostadsförsörjningsplan, trots att riksdagen beslutade att alla ska ha sådan redan 2001.
- Luleå är ett föredöme. Här har man en plan som sträcker sig till 2035, säger Carlberg.
4 Bara i två kommuner, Haparanda och Luleå, uppger pensionärsråden att de har chans att påverka. Övriga att besluten redan fattats när råden tillfrågas.
4 I Älvsbyn, Kalix och Jokkmokk har samliga inom äldreomsorgen utbildning.
4 Totalt finns 3 559 platser på äldreboende.
4 Mötesplatser saknas i Kiruna och Arjeplog.
SPF ser positivt på att väntetiderna är relativt korta från det man beviljats bistånd tills dess man fått plats på ett äldreboende.
Luleå är den enda kommun i länet där andelen personer över 65 år är lägre än rikssnittet. Kommunen är också långt framme när det gäller planeringen inför den stora anstormning som väntar när 40-talisterna går i pension.
I dag bor en fjärdedel av Luleåborna över 65 år i centrala staden. Till år 2020 och 2035 kommer det att ske en drastisk ökning av antalet ålderspensionärer främst på Hertsön, men även Björkskatan.
Allt fler pensionärerI hela kommunen beräknas antalet pensionärer öka från dagens drygt 12 400 till drygt 16 500 år 2020. 15 år senare närmar sig antalet 20 000.
Inventering
För närvarande pågår en inventering av 5 500 adresser. Den ska ge svar på hur tillgängliga dessa är för äldre. Hur infrastrukturen är - handel, kommunikationer, vårdinrättningar och så vidare.
- Även hälsa och ohälsa påverkar val av boende, säger Leif Wikman som leder projektet.
Enligt honom är var sjätte ålderspensionär i Luleå i dag är beroende av rullator. Att var tionde över 75 år inte kan läsa, ens med glasögon.
De flesta vill på ålderns höst bo i närområdet eller centrum. Utbyggnaden av olika former av äldreboenden måste därför fortsätta.
- Om vi inte bygger nu så måste det byggas 60 platser per år under de här 25 åren, säger han och konstaterar att det i så fall handlar om stora summor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om