Hon ledde kampen mot covid i Norrbotten

Som medicinskt ansvarig under pandemin blev läkaren Pia Näsvall ett av regionens ansikten utåt och ofrivillig kändis. Det har varit tuffa år med långa arbetsdagar. "Men de som haft det tuffast är alla som jobbar närmast patienterna."

Vid havet har Pia Näsvall sin fristad.

Vid havet har Pia Näsvall sin fristad.

Foto: Birgitta Lindvall Wiik/frilans

Luleå2022-04-30 06:00

Än ligger isen kvar några veckor på vattnet utanför Pia Näsvalls köksfönster. Det nybyggda huset på Björkön i Luleå ligger naturskönt med en anslående utsikt över havet. Här tankar Pia Näsvall energi och samlar kraft efter långa arbetsdagar i regionens tjänst. Här har hon byggstädat och målat panel efter presskonferenser och intervjuer.

– Barnen har flyttat hemifrån och i stället för att sälja huset och flytta till stan sålde vi huset på Notviken och byggde ett nytt på landet. Vi köpte tomten av vänner och tänkte först bygga en stuga, men projektet växte. Nu bor vi här och njuter varenda dag.

Hon är kirurg och överläkare, gick från chefsläkare och ansvarig för Digitalen till hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Norrbotten. Men Pia Näsvall är kanske mest känd som medicinskt ansvarig under pandemin. Under presskonferens efter presskonferens har hon lugnt, sakligt och kunnigt berättat och svarat på frågor. När det var som intensivast kunde hon ha tio intervjuer under en eftermiddag. Nu har lugnet lagt sig och Näsvall summerar två tuffa år.

– Ingen fattade hur allvarligt det var när de första rapporterna om ett virus kom. Jag minns att en kollega ställde in sin resa till alperna efter att en annan arbetskamrat kom hem från sin resa, förkyld och testade positivt. Men det handlade väl ändå bara om några enstaka fall?

Pandemin smög sig på och runt påsktid började varningsklockorna ringa på allvar. Precis som många andra reagerade Pia på att Adam Alsing avled av covid. 

– Han var ju ungefär som du och jag, både i ålder och kondition. Jag kände honom inte, men det blev tydligt att det inte bara var vissa grupper som kunde drabbas hårt av sjukdomen. Runt påsktid började vi prata om att vi måste rusta för intensivvård och vi gjorde om en operationsavdelning i Piteå till covid-IVA. Jag minns hur vi funderade kring vilka kvantiteter vi kunde beställa in av munskydd. Ganska snart insåg vi att vi behövde beställa in ALLT vi kunde få. Hela världen skrek efter munskydd, handsprit och annan utrustning samtidigt, säger Pia och konstaterar att många drog sitt strå till stacken för att hjälpa till, inte minst de företag som tillverkar drickbar sprit och ställde om till att producera handsprit.

Hon säger att regionen var snabb på att starta krisledningen, först i en liten skala och sedan i den storlek som permanentades. Pia var med från början. 

– Vi bantade ner den vård som kunde vänta utan medicinsk risk, det var nödvändigt men är en vårdskuld som nu ska betas av. Det är en utmaning i sig. Känslorna gick från ”det är lugnt” till rädsla. 

Oron för att de som jobbar i vården skulle smittas var stor och regionen beställde in stridsmask 90, masker som är tunga att bära och besvärliga att andas i. Personalen gick in och ut till patienter via slussar, och kohortvård – där patienter med covid delade vårdrum, hygienutrymme och personal – infördes.

– En sak som överraskade mig positivt var att vi fick fram flera bra vacciner under så kort tid, jag trodde att det skulle ta minst tre år. När jag blev ansvarig för vaccinationsprogrammet var mitt återkommande mantra att hålla fast vid Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det skulle lätt kunna bli en smutsig affär med ifrågasättande om varför den ena fick vaccinet före den andra. Vaccinering är ingen bedömningssport, men visst har jag fått en del otrevliga mejl och meddelande från bland annat antivaxare. Jag har svarat sakligt och trevligt och sedan har det inte varit mer med det.

Pia Näsvall, maken Erik och de fyra vuxna barnen har vaccinerat sig, men de har vänner som valt att inte göra det.

– Det är deras beslut och jag tycker att man ska vara försiktig med att märka människor utifrån deras val. 

Såväl Pia Näsvall som hela familjen har alla haft covid, men inte blivit särskilt sjuka. Hon säger att hon har varit förskonad från sjukdomens allvarligare konsekvenser.

– Det som var jobbigast under pandemin var att så många människor blev ensamma, under isoleringen och i samband med barnafödande, sjukdom och död. Det smärtar mig mest.

Själv har hon genom pandemin kunnat träffa sina föräldrar, som bor i Uppsala, både personligen och via videomöten.

Något Pia Näsvall är stolt över är att lanseringen av Digitalen gick bra, trots en tuff början.

– Vi hade räknat med en mjukstart, att vi bli kontaktade av tio patienter per dag, men lanseringen sammanföll med att den första covidpatienten i Sverige lades in på sjukhus. Anstormningen blev enorm, vi hade 100 ärenden om dagen. Ingen ville komma till vården, vi fick ställa om. Digitalen var inte något som gick att hantera ”vid sidan om”. Det blev ett elddop men vi fick bra snurr på det snabbt.

Pia Näsvall säger att många inom vården nu lider av en slags ”postpandemi”, nu behövs semester och återhämtning. Själv planerar hon att vara tjänstledig för att stötta verksamhetsområde Barn under en tid. Tanken är att tillträda tjänsten i mitten av maj.

– Jag fyller 55 i år och ser fram emot minst tio år med nya utmaningar. En chef ska ta ut riktningen och skapa en arbetsmiljö där medarbetarna tillsammans får möjlighet att utvecklas och växa. Det är mitt uppdrag.

Kommer det fler pandemier?

– I så fall hoppas jag att det dröjer minst 100 år till nästa gång. 

Fakta

Namn: Pia Näsvall, 54.

Familj: Maken Erik, 61, polis, Emil, 29, Johan, 27, Oskar, 23 och Olof, 19. Dansk-svenska gårdshundarna Alice och Molly.

Bor: I nybyggt hus på Björkön.

Gör: Hälso- och sjukvårdsdirektör.

På fritiden: Är engagerad i Missionskyrkan, sjunger i kör och gillar att handarbeta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!