Det var i juli 2014 som Xu Lin, hög funktionär i det kinesiska kommunistpartiet och även chef för Kinas statliga Konfuciusinstitut, valde att stoppa ett programblad på en internationell forskningskonferens i Portugal. Konferensen, som var sponsrad av kinesiska staten, hade temat Kina och i programmet fanns en presentation av en taiwanesisk utbildningsstiftelse. Det accepterades inte.
"De styrande i Peking ser Taiwan som en del av Folkrepubliken Kina. Allt som liknar ett erkännande av ett självständigt Taiwan är en provokation", skriver DN:s Niklas Orrenius i en nyhetskrönika på lördagen.
Xu Lin såg till att programbladen samlades in och sidorna revs ut.
Det är samma Konfuciusinstitut som Luleå tekniska universitet inledde ett samarbete med 2012.
NSD skrev då att den kinesiska staten gick in och sponsrade LTU med ungefär en miljon kronor, för att elever i Luleå skulle få möjligheten att lära sig både det kinesiska språket men också om kulturen.
Invigningen av Konfuciusinstiutet i Luleå skedde under pompa och ståt. Elever klädda i kinesiska kläder läste dikter på kinesiska. Luleås kommunalråd Yvonne Stålnacke och Karl Petersen, samt dåvarande landshövding Per-Ola Eriksson närvarade. Och en stor delegation från Kina på tolv personer.
– Detta är en stor dag för Luleå tekniska universitet, en dag när vi tar ytterligare ett steg ut på den internationella arenan, sade Johan Sterte, rektor vid LTU i en artikel på universitetets hemsida då.
Konfuciusinstitutets syfte är att sprida den kinesiska kulturen och språket över världen. Enligt DN har de lyckats bra. "Konfuciusinstitutets strategi är att bli en integrerad del av västerländska universitet. Moroten: Kina avlönar lärarna. På tio år har 465 lärosäten nappat", skriver Orrenius.
Men samarbetet med Kina blir allt mer ifrågasatt. Stockholms universitet, som var först att hoppa på tåget 2005, deklarerade i december 2014 att de nog hoppar av med motiveringen "att det är tveksamt att ha institut som är finansierade av en annan stat".
I USA uppmanas universiteten att avveckla samarbetet med Kina för att "inte äventyra yttrandefrihet och akademisk frihet", skriver DN.
Amnesty international har kallat universitetens samarbete med Kina för "oerhört nativt", och påmint dem om Kinas hemliga fångavrättningar och brott mot mänskliga rättigheter.