Birgitta Bergvall-Kåreborn är den infödda Luleåbon som efter nästan 30 år vid LTU utnämndes till rektor 2017. När hon talar om universitetets framtid kopplar hon ihop det med både Luleås och länets utveckling i stort.
– Vi står alla inför utmaningen att på bästa sätt nyttja potentialen hos de nya industrierna som etableras i Norrbotten och Västerbotten. Gör vi det på rätt sätt så kommer norra Sverige att vara något helt annat om 50 år, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn och fortsätter:
– Industrin är drivkraften, men för att personer ska vilja flytta hit måste vi erbjuda hållbara och attraktiva samhällen på alla plan. Här har universitetet en självklar roll att spela, med vår påverkansmöjlighet att skapa bra skolor, högkvalitativ vård och ett rikt kulturliv.
Hon nämner LTU:s musik-, dans- och teaterutbildningar som exempel på bidrag till just kulturlivet. Och som ett annat exempel på hur man är med och formar samhället vill hon också lyfta fram den pedagogiska forskning som bedrivs vid LTU:
– Vi har startat en forskarutbildning kring skolan där vi samarbetar med region Norrbotten och några kommuner i både Norrbotten och Västerbotten. Och jag tror att vi kommer att fortsätta växa som samhällsaktör.
Så hur kommer LTU att se ut om 50 år?
– Då kommer vi ju att vara större och märkas mer. Precis som i dag ska vi ha både bredd och spets – en mångfald av utbildningsprogram men också världsledande forskning.
Som exempel på nya program nämner Birgitta Bergvall-Kåreborn att universitetet inom några år kommer att erbjuda en psykologutbildning. Det finns även planer på en arkitektutbildning.
Om 50 år menar hon att Norrbotten inte främst kommer att ses som en råvaruregion. I stället kommer teknikutveckling, spetskompetens och innovation att vara i fokus. Både när det gäller basindustrin men även för andra branscher.
– Norrbotten och Västerbotten kommer att vara världsledande i klimatomställningen och på universitetet har vi blivit ännu bättre på att arbeta tvärvetenskapligt. Vi ska bryta ny mark och utöka samarbeten med både andra skolor och externa aktörer, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn och tillägger:
– Efter 50 år har vi fått rutin, men nyfikenheten måste alltid finnas kvar.