LTU:s idrottssatsning på rätt spår: "Stor betydelse"

23 studenter har antagits till den första terminen av Luleå tekniska universitets nya satsning på elitidrott, som leds av förre förbundskaptenen Joakim Abrahamsson. "Den här satsningen kommer få stor betydelse, både för Norrbotten och för LTU", säger han.

Fem elitidrottsstudenter och en snökanon. Från vänster Gabriel Larsson, Gammelstad, Rasmus Andersson, Malung, Vilma Funck, Gellivare skidallians, Jonatan Palander, Sellnäs och Alexander Mathisen, Sellnäs.

Fem elitidrottsstudenter och en snökanon. Från vänster Gabriel Larsson, Gammelstad, Rasmus Andersson, Malung, Vilma Funck, Gellivare skidallians, Jonatan Palander, Sellnäs och Alexander Mathisen, Sellnäs.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Luleå2020-12-06 06:00

Snön sprutar ur de väsande snökanonerna.

Det är tre minusgrader och i strålkastarskenet på Ormbergets skidstadion värmer fem av elitidrottseleverna upp inför eftermiddagens pass på den knappt kilometerlånga slingan.

– Det är riktigt bra förutsättningar här, säger Rasmus Andersson, längdåkare som tävlar för Malungs IF och pluggar första året till brandingenjör.

undefined
Rasmus Andersson från Malung studerar första året till brandingenjör och kombinerar detta med en satsning på längdåkning.

På plats finns även verksamhetschefen Joakim Abrahamsson. Den tidigare förbundskaptenen för svenska skidlandslaget är en kvalitetsstämpel på utbildningen och ett viktigt dragplåster för LTU.

– Jocke är erkänt duktig. Det är en stor del i att det var så lockande, säger Rasmus Andersson.

LTU:s satsning på att bli ett elitidrottsvänligt lärosäte (ELV) inleddes hösten 2019. Ett år senare togs de första studenterna in, 23 elever fördelade på åtta olika idrotter.

undefined
"Tur jag följde magkänslan", säger Vilma Funck, som gick ned i studietid för att kunna satsa på längdåkningen. Träningen leds av Joakim Abrahamsson.

Här finns bland andra Luleåkillen Gabriel Larsson, som tillhör utvecklingslandslaget i skidorientering och Gellivare skidallians Vilma Funck, men också lagidrottare som Luleå Hockeys duo Sara Grahn och Ebba Berglund, fotbollslöftet Cajsa Hedlund, Piteå IF, landslagskanotisten Henrik Strand, Luleå KK, och Jenny Södersten, Luleå basket.

Konceptet stöttas av Riksidrottsförbundet och går ut på att studenter kan satsa på dubbla karriärer; idrott och studier.

Studenterna som antas ska vara på landslagsnivå eller ha potential att nå dit inom några år. Bedömningen görs av respektive specialförbund.

undefined
Kontoret har Joakim Abrahamsson i C-huset, alltså samma byggnad som Stils träningsanläggning.

Det finns även en nationell nivå, där något lägre krav ställs.

– Allt har fungerat väldigt bra direkt från start. Universitetets bredd säkrar att det finns möjligheter för alla, och LTU har också varit bra på att justera studierna, exempelvis för de som ska iväg på läger. Just det är så härligt att se och skapar en trygghet i organisationen, säger Joakim Abrahamsson.

Till verksamheten finns även en dubbla karriär-vägledare, Anna Nordin. 

Vi träffar Abrahamsson innan skidpasset, i kontoret beläget ovanför Stils träningsanläggning. På förmiddagen har han genomfört ett pass i Piteå med Eric Granström, en av Piteås talanger.

undefined
Elitidrottsstudenterna genomför träningspasset vid 16-tiden på eftermiddagen. Här Vilma Funck och Rasmus Andersson.

– Jag håller i de gemensamma träningarna. Sedan har vi individuella samtal och planering för varje enskild idrottare. Vi försöker också ha ett antal gemensamma pass och genomföra utbyte mellan idrotterna. Exempelvis gemensamma föreläsningar.

Veckorna ser olika ut. Träningarna anpassas efter samråd med eleverna.

– Ofta kör vi förmiddag, men ibland passar det bäst med tidig morgon eller eftermiddag. 

undefined
Stils träningsanläggning på universitetsområdet.

LTU gör en riktad satsning mot längdåkning, skidorientering och skidskytte. Vilket innebär att man tagit upp kampen med Östersund, Falun och Umeå om Sveriges stora talanger.

– Just den kategorin idrottare lämnar ofta länet när de gått ut idrottsgymnasiet och ska utbilda sig vidare. Nu får vi möjlighet att behålla dem och de kan välja att bo kvar här uppe. Skidförbundet, skidskytteförbundet och orienteringsförbundet är mycket nyfikna på vad vi håller på med.

undefined
Förra förbundskaptenen i skidor Joakim Abrahamsson stortrivs på jobbet.

Joakim Abrahamsson anser att förutsättningarna i Luleå är ypperliga, med tillgång till Ormberget, och närhet till Lindbäcksstadion i Piteå och Paglaterrängen i Boden. På gång är också den asfalterade rullskidbanan på Ormberget.

– Otroligt bra att den blev av. Just rullskidbanan är väl lite av en nödvändighet för vår verksamhet.

Även för lagidrotterna finns bra förutsättningar, där ishockey och basket har elitverksamhet i Luleå, handboll i Boden och fotboll i Piteå.

undefined
Stils träningsanläggning erbjuder det mesta som elitidrottseleverna har behov av. "Vi planerar även att växla upp verksamheten med fystester", säger Joakim Abrahamsson.

– Vi hoppas så klart att det ska gå relativt snabbt att etablera oss. Kanske att mitt namn kan vara en liten fördel där. Den här satsningen kommer att betyda mycket för både Norrbotten och LTU, säger Joakim Abrahamsson.

Tillbaka på Ormberget, där Gabriel Larsson, som studerar grafisk design, gör sig redo för ett specialanpassat pass för skidorientering, där adrenalinpåslag skapas med en minuts mellanrum.

– Skidorientering är ju ingen sport där det finns speciellt mycket pengar, så för mig är det jätteviktigt att kunna ha dubbla karriärer. Min målsättning i år är att ta en plats i A-landslaget, säger han.

undefined
Satsar på A-landslaget i skidorientering. Det gör Luleåkillen Gabriel Larsson, samtidigt som han går en utbildning inom grafisk design.

Vilma Funck är inne på fjärde året i utbildningen till fysioterapeut.

– Inför det här året valde jag att gå ned i studietid och det har blivit jättelyckat. Det bästa är att vi kan sparra varandra. Det finns alltid någon att köra intervaller med, säger hon.

undefined
Vilma Funck, Gellivare skidallians, är en av 23 elitidrottselever på LTU. Hennes mål i år är att ta en plats i semifinalen i Sverigecupen i sprint.
Elitidrott på lärosäten

I december 2019 utsåg Riksidrottsförbundet (RF) Luleå tekniska universitet till ett elitidrottidrottsvänligt lärosäte (EVL). Totalt är 13 av Sveriges universitet och högskolor klassade som EVL.

Modellen ingår i ett sammanhållet system som även innefattar Riksidrottsuniversitet (RIU).

För att bli antagen som student måste man på hög nivå utöva en idrott som ingår i något av RF:s 72 specialförbund.

Källa: LTU och RF.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!