Hon förstår den oro som studenterna känner över risken att överskrida gränsen för tillåten frånvaro under den verksamhetsförlagda utbildningen, VFU. Hon påpekar att man i år kan göra ett avsteg från riktlinjerna på grund av rådande läge. Kritik har kommit från studenterna om att "individuell bedömning" är ett alltför luddigt begrepp och att de behöver veta vilka kriterier som gäller för att få godkänt på kursen.
– Vi kan göra ett avsteg och tillämpa individuell bedömning. Vi låser oss inte fast vid antal frånvarande dagar utan närvaro som möjliggör måluppfyllelse, säger Anna Öqvist.
Utgångspunkten är en närvaro som möjliggör en bedömning och en examination av kursens mål, menar hon.
– Jag förstår att studenterna har funderingar, men det går inte att säga exakt var gränsen går för antalet frånvarodagar. Det bedöms individuellt då det är måluppfyllelsen som är det centrala. Det är svårt att ha generella kriterier, utan man måste man titta på den enskilda situationen och göra bedömningar utifrån det.
Anna Öqvist påpekar att regeln om maximalt fem dagars frånvaro har tillämpats för den verksamhetsförlagda utbildningen under lång tid och att den är grunden.
– Vi gör allt vi kan för att det ska bli så bra som möjligt för studenterna. Det gäller ju inte bara VFU, utan all undervisning. Det ligger ett oerhört stort jobb bakom allt vi gör, säger hon.