LTU utvecklar standard för halkskydd

Forskare vid Luleå tekniska universitet undersöker om det går att ta fram en svensk standard för halkskydd till vinterskor. Uppdraget kommer från Trafikverket.- Med tanke på hur många som skadas varje år i Sverige på grund av fallolyckor, så är det här viktigt, säger Glenn Berggård, projektledare.

STOCKHOLM  20091223 TT-TEXT
Med spetsiga ispiggar och dubbar under skorna kommer man längst och säkrast med alla ben i behåll i dessa tider.
Vintervädret har gjort halkskydd till storsäljare.
Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX / Kod 10090

STOCKHOLM 20091223 TT-TEXT Med spetsiga ispiggar och dubbar under skorna kommer man längst och säkrast med alla ben i behåll i dessa tider. Vintervädret har gjort halkskydd till storsäljare. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX / Kod 10090

Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Luleå2012-11-15 10:09

Konsumentverket konstaterar att cirka 25 000 - 30 000 svenskar årligen skadas efter att ha halkat omkull på is eller snö.

Av dem läggs cirka 3 000 in på sjukhus, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Socialstyrelsen.

Svensk standard
Nu får Luleå tekniska universitet uppdraget av Trafikverket att, under första kvartalet 2013, sammanställa ett underlag om det går att utveckla en svensk - kanske även en nordisk och europeisk - standard för halkskydden.

- Jag tror absolut att det går att utveckla en svensk standard för halkskydd, vinterskor och sulor. Med tanke på hur många som skadas varje år i Sverige, och vad det kostar samhället, är det här viktigt, säger Glenn Berggård, projektledare och forskare vid Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser, i ett pressmeddelande.

Nysnön är värst
Glenn Berggård har länge bedrivit forskning på halkskydd med hjälp av laboratorieförsök i utemiljö.

- De flesta olyckor inträffar under första dygnet med nysnö på is som då inte syns, säger Glenn Berggård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om