LTU-professorn om räntesänkningen: Positivt besked

Riksbankens sänkning av styrräntan är ett positivt besked för svenska hushåll. Men vi kan inte vänta oss att i närtid komma ner i samma låga räntenivå som det varit tidigare. Det menar Linda Wårell, biträdande professor i nationalekonomi vid LTU.

Linda Wårell är biträdande professor i nationalekonomi vid Luleå tekniska universitet. Hon tycker det är en positiv signal att Riksbanken sänker räntan.

Linda Wårell är biträdande professor i nationalekonomi vid Luleå tekniska universitet. Hon tycker det är en positiv signal att Riksbanken sänker räntan.

Foto: Ulrika Vallgårda

Luleå2024-05-08 18:00

Riksbanken meddelade på onsdagen att styrräntan sänkas med 0,25 procentenheter till 3,75 från 15 maj. Om inflationsutsikterna står sig kan styrräntan komma att sänkas ytterligare två gånger under andra halvåret, men troligtvis inte redan i juni.

– Det är en positiv signal. Det är den första räntesänkningen sedan 2016, konstaterar Linda Wårell, biträdande professor i nationalekonomi vid LTU.

När Riksbanken sänker räntan kommer bankerna att följa efter.

– Det är bra för hushållen som har bostadslån, eftersom det så småningom kommer leda till att vi får lite minskade räntekostnader.

undefined
Linda Wårell är biträdande professor i nationalekonomi vid Luleå tekniska universitet. Hon tycker det är en positiv signal att Riksbanken sänker räntan.

Även bostadsförsäljningen, bostadsbyggandet och företagen kan påverkas positivt menar hon.

– Sänker man räntan blir det billigare för företagen att investera.

Det kan också bidra till att folk börjar handla mer.

– Eftersom det leder till sänkta kostnader för hushållen så innebär det att de får ett större konsumtionsutrymme, förklarar Linda Wårell.

Om det matpriserna kommer gå ner är dock för tidigt att säga.

– Men, räntesänkningen är en signal att de åtminstone inte fortsätter att stiga.

undefined
Linda Wårell tror, trots Riksbankens besked om sänkt styrränta, inte att vi kan vänta oss samma låga räntenivåer som tidigare.

Att styrräntan sänks har att göra med att Riksbanken nu har lyckats med sitt mål att dämpa inflationen berättar hon.
Inflation innebär att priserna stiger så att man kan köpa färre varor och tjänster för samma mängd pengar.

På senare år har inflationen stigit, bland annat beroende på pandemin och därefter Rysslands invasion av Ukraina.

– I samband med det började Riksbanken höja räntan för att dämpa inflationen och försöka hålla en stabil prisnivå. 

Att höja räntan fungerar som en broms i ekonomin, det blir dyrare att låna för både hushåll och företag och man har mindre pengar kvar att röra sig med.

– Nu ser man att det har fått effekt, inflationen har dämpats och ligger någonstans på två procent och då kan räntan sänkas. 

Men Riksbanken har också signalerat att det finns en fortsatt osäkerhet om hur inflationen kommer utvecklas. Därför kommer penningpolitiken framöver att präglas av försiktighet med gradvisa sänkningar av styrräntan.

– Jag tror inte att vi kan vänta oss att räntan kommer att gå ner på samma låga nivå som den har varit tidigare. Däremot är det ju ändå positivt att inflationen har dämpats och att man därigenom kan sänka räntan, för det är klart att det har varit jobbigt för många hushåll och företag. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!