LTU-forskning: Moderna bilväxlar kan vara en trafikfara

Ny forskning från Luleå tekniska universitet visar att vissa typer av bilväxlar kan vara farliga för trafiken.

Enligt forskningen är det de så kallade monostabila växlarna, där växlingen sker elektroniskt i stället för mekaniskt, som kan utgöra trafikfara.

Enligt forskningen är det de så kallade monostabila växlarna, där växlingen sker elektroniskt i stället för mekaniskt, som kan utgöra trafikfara.

Foto: Anders Wiklund/TT

Luleå2021-04-06 14:21

Moderna bilar kommer med mycket ny teknik där en del är hur växellådor utformas och fungerar. De nya elektriska växlarna är inte alltid lika säkra som de mekaniska, visar ny forskning från Luleå tekniska universitet, LTU. 

Inte alla moderna växlar är trafikfarliga. Det rör sig om de elektroniska så kallade monostabila växlarna, som hoppar tillbaka till ett gammalt läge. Det kan enligt en forskningsavhandling göra att det blir svårt för en ovan förare att starta bilen eller välja körriktning. Det kan leda till trafikolyckor som att förare fastnar under järnvägsbommar eller råkar köra framåt i stället för bakåt. 

– Med gamla joystickmodellen känner du med handen hur växeln jackar i rätt läge. Du får en direkt feedback. Hjärnan får information både visuellt och taktilt. Med monostabila shift by wire-växlar måste du titta på en display för att kontrollera vilket läge växeln ligger i, säger avhandlingens författare, Sanna Lohilahti Bladfält, till LTU:s webbsida.

För att ta reda på varför så många olika växelväljare finns trots trafiksäkerhetsproblemen, gjorde Bladfält flera intervjuer med personer som jobbar inom bilindustrin. Intervjuerna visade enligt avhandlingen att beslutsfattarna ofta saknar information för att kunna fatta beslut och att frågan i vissa fall är lågt prioriterad. 

Hon föreslår att en standard för alla växellådor borde införas då hon tror att biluthyrningen kan öka i framtiden och folk inte ska behöva lära sig flera typer av växelmodeller. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!