LTU får mångmiljonprojekt – ska lösa Stockholmsproblem

Problemet beskrivs som jättestort i Stockholm. Nu beviljas Luleå tekniska universitet 16,7 miljoner kronor från Trafikverket för forskningsprojekt där miljörisker med sulfidförande bergmaterial ska undersökas.

LTU får 16,7 miljoner kronor för forskningsprojekt om miljörisker i Stockholm.

LTU får 16,7 miljoner kronor för forskningsprojekt om miljörisker i Stockholm.

Foto: Lars-Göran Norlin

Luleå2021-02-28 12:00

– Det är ett jätteproblem i Stockholm när man bygger tunnlar och vägar där. När man spränger och tar upp det så vittrar det och då lakar det ut surt vatten som kan laka metaller. Varför vi jobbar med det här är för att det är samma problematik som man har när man har en sulfidmalm, säger Lena Alakangas, professor inom tillämpad geokemi på för geovetenskap och miljöteknik vid Luleå tekniska universitet.

Skillnaden mellan en gruva där man tar ut koppar, zink och bly jämfört med en tunnel i Stockholm är dock stor. En gruva är ett avgränsat område där man kan ta hand om materialet men om man spränger en tunnel eller för en väg, då kan man använda materialet som fyllnad någon annanstans.

– Då kan de kanske inte göra det för att det visar sig att det innehåller för höga svavelhalter och då ska det gå till en deponi och efterbehandla det, säger Lena Alakangas.

Nu ska forskargruppen i tillämpad geokemi vid Luleå tekniska universitet undersöka om det blir en påverkan och vid vilka halter som det inträffar. Man ska även undersöka vilka faktorer som påverkar om det blir ett problem, om det är kort- eller långsiktigt och om man kan göra något åt problemen.

– De har valt oss för att vi har jobbat med sulfider, vilket andra universitet inte har lika bred erfarenhet av, säger Lena Alakangas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!