LTU får kritik efter konkurs

Luleå tekniska universitet får kritik från konkursdrabbade Stiftelsen Bergsskolan i Filipstad.

Får kritik. Efter konkursen är framtiden osäker för de LTU-kopplade utbildningarna vid Bergsskolan i Filipstad. Från skolans håll riktas nu kritik mot hur LTU hanterat ärendet. LTU:s vikarierande rektor Erik Höglund (infälld) uppger att universitetet fått situationen klar för sig först förra helgen.

Får kritik. Efter konkursen är framtiden osäker för de LTU-kopplade utbildningarna vid Bergsskolan i Filipstad. Från skolans håll riktas nu kritik mot hur LTU hanterat ärendet. LTU:s vikarierande rektor Erik Höglund (infälld) uppger att universitetet fått situationen klar för sig först förra helgen.

Foto: Montage

Luleå2017-09-14 13:59

– Jag är besviken på hur ledningen för Luleås universitet hanterat det här ärendet, säger Per Gruvberger, kommunalråd i Filipstad och ersättare i Stiftelsen Bergsskolans styrelse.

Gruvberger menar att stiftelsen påtalat de ekonomiska problemen under en längre tid.

– Vi har varit beredda att diskutera förändringar och till och med en eventuell avveckling. Men problemet är att det varit svårt att komma fram till ledningen. Man har skjutit på det och vi har inte fått respons, säger han.

Förra veckan blev situationen akut, vilket Stiftelsen Bergsskolan meddelade LTU via brev.

– Vi har inte fått något svar på det brevet heller. Det som ändå är positivt är att universitetet nu tagit på sig ansvaret för att slutföra utbildningarna vilket innebär att enskilda elever i dagsläget inte drabbas. Vad som händer i framtiden har jag ingen aning om, säger Gruvberger.

Läs mer: LTU-kopplad stiftelse i konkurs

Luleå tekniska universitet har två styrelseledamöter i stiftelsens styrelse. Men LTU:s vikarierande rektor Erik Höglund har en annan version än Per Gruvberger. Han säger att konkurshotet kom plötsligt.

– Det var egentligen först i helgen som vi fick signaler om det allvarliga läget, säger Höglund.

– Vi har tillsatt en grupp som ska titta på det här. På tisdag ska vi åka dit för att prata med studenterna. Vi har redan meddelat att vi säkrar upp så att de som blir friställda när stiftelsen försätts i konkurs kan gå kvar sin utbildning i de 3-4 år som återstår, säger Höglund.

Kan det bli så att utbildningen flyttas till Luleå därefter?

– Det är för tidigt att uttala sig om det. Men jag uppfattar inte läget som ett problem. Bergsskolan är väl inarbetad i branschen och regionen, och institutionen har gott renommé.

Hur påverkas LTU:s ekonomi av konkursen?

– Det blir möjligen en viss fördyring.

Anledningen till att ekonomin försämrats är att färre studenter sökt sig till Bergskolans utbildningar.

– De statliga ersättningarna har minskat samtidigt som man haft kvar kostnader för lärare och lokaler.

Erik Höglund kan inte svara på varför utbildningen tappat i popularitet.

– De som går ut är attraktiva på arbetsmarknaden. Men man kanske måste visa upp sig mer och skicka signaler. Det anser jag är branschens ansvar.

Läs mer: Anrikt lärosäte blir filial

Sedan 2012 bedriver LTU ett antal utbildningar vid Bergsskolan. Det är Filipstads kommun som är huvudman för Stiftelsen Bergsskolan som i dag har drygt 100 studenter. Utbildningarna är bland andra bland andra berg- och anläggningsteknik och tekniskt basår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!