LTU avbröt upphandling av väktartjänster

LTU avbröt upphandlingen med motiveringen bristande konkurrens. Under tiden fortsätter LTU att direktupphandla från Avarn Security, där inget annat företag tillfrågades.

LTU avbröt upphandlingen med motiveringen brister i konkurrensen, då bara ett företag klarade ska-kraven. Under tiden fortsätter direktupphandlingen där bara ett företag tillfrågades.

LTU avbröt upphandlingen med motiveringen brister i konkurrensen, då bara ett företag klarade ska-kraven. Under tiden fortsätter direktupphandlingen där bara ett företag tillfrågades.

Foto: Roland S Lundström

Luleå2020-08-19 05:00

Den 27 april avbröt LTU en upphandling av bevakningstjänster. Väktarskolan och Avarn Security hade lämnat anbud men det var bara Väktarskolan som uppfyllde alla ska-krav i upphandlingen. Nu pågår en rättslig prövning av LTU:s beslut att avbryta upphandlingen.

– Vi fick inte någon konkurrens i upphandlingen, säger universitetsdirektör Veronica Sundström som motivering till varför LTU avbröt upphandlingen.

Väktarskolan uppger att de lämnat lägsta pris som är tillåtet enligt ramavtalet, som kammarkollegiet förhandlat fram.

– Jo, men bara för att det finns ett ramavtal och vi går på det, gör inte att man är skyldig att anta ett anbud om det bara kommer ett anbud. Vi är inte skyldig att anta ett anbud när det är brister i konkurrensen. Förvaltningsrätten har helt och hållet gått på vår linje, då får vi se vad kammarrätten säger, säger Veronika Sundström. 

I maj förra året gjorde LTU en direktupphandling med Avarn Security, sedan LTU hävt avtalet med Securitas. Avarn var det enda företaget som tillfrågades och direktupphandlingsgränsen överskreds. Den ligger i år på 615 312 kronor exklusive moms och LTU uppskattade då värdet till 800 000 kronor.

– I det läget hade vi inte så stort val, då det var en tvist med den tidigare leverantören. Vi kan inte stå utan bevakning, vi hade inte så mycket att välja på. 

Ni vände er inte till Väktarskolan med en förfrågan?

– Jag var inte med på den tiden så jag kan inte redogöra för vad det var som gjorde att man valde Avarn i det läget, säger Veronika Sundström som tillträdde som universitetsdirektör i november 2019.

I motiveringen till beslutet att direktupphandla med Avarn står följande: 

På grund av att LTU hävt avtalet med Securitas per den 7 maj 2019 så finns bara en leverantör, Avarn Security, kvar som kan åta sig uppdraget med kort varsel. Det är vare sig resurs- eller tidseffektivt att introducera en tredje leverantör som aldrig utfört bevakningsuppdrag åt LTU. Detta uppdrag gäller tills ny FKU gjorts och nytt tilldelningsbeslut skickats ut uppskattningsvis under hösten 2019.

– Det var den bedömningen man gjorde då. Man hade erfarenhet av den leverantören och man var i ett trångt läge. Direktupphandling är inget vi tillämpar om vi inte är absolut tvungna, säger Veronika Sundström. 

Avarn har hittills fakturerat LTU cirka 2,6 miljoner kronor, exklusive moms, det är långt utöver tillåtna gränsen för direktupphandling?

– Jo, det är för att vi måste ha bevakning. Den ska vara av kvalificerad karaktär. Den här situationen uppstod när vi hamnade i tvist med den tidigare leverantören, om hur de utförde tjänsten. Vi är väldigt noga med att det inte bara är billigt, det måste också vara bra kvalitet.

Det framstår som att ni inte vill ha Väktarskolan?

– Nej, jag kan inte säga att det har något med varandra att göra. Det tidigare beslutet bygger på en bedömning man gjorde då, där man var i ett trångt läge, där man behövde någon som snabbt kunde åta sig uppdraget och man visste att de kände till området.

– I det senaste beslutet är det helt och hållet en förnyad konkurrensutsättning som är gjord. När sedan anbuden kommer in så är det bara en anbudsgivare, det menar vi är för litet, säger Veronika Sundström.

LTU:s tvist med Securitas slutade med en förlikning, där LTU betalade 100 000 kronor. Securitas hade stämt LTU och krävt 236 575 kronor. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!