LRF Norrbotten säger nej till köttklister

LRF Norrbotten hade regionstämma på Kulturens hus i Luleå i går. Stämman antog en motion som säger nej till användande av så kallat köttklister med vilket man kan sätta ihop små köttbitar så att det ser ut som filé eller biff. Sverige har röstat ja till EU-kommissionens förslag att godkänna klistret.

LULEÅ2010-03-23 06:00
Stämman är LRF Norrbottens högsta beslutande organ och här bestäms bland annat om motionerna från lokalavdelningarna ska gå vidare till riksförbundsstämman. Sammanlagt sju motioner behandlades i går, bland annat motionen om köttklister som ska skickas till förbundsstämman.
Konsumentperspektiv
- Vi måste se saker ur konsumenternas perspektiv. De måste kunna känna sig trygga. Ur producentperspektiv kan köttklistret vara fördelaktigt, säger Nils-Olov Lindfors, ordförande för LRF Norrbotten.
2010 års Gröna Företagarpris på 10 000 kronor som delas ut av Swedbank gick till bröderna Karlsson i Björkfors som driver en stor mjölkgård och "trots tuffa tider har framtidstro".
- Bröderna konstaterar att jorden kommer att behöva 70 procent mer mat fram till år 2050 och att det behövs producenter, säger Nils-Olov Lindfors.
Lycklig över barnen
Stämman besöktes av ett 50-tal skolelever från förskoleklass och årskurs 1 vid Rutviksskolan som är LRF Norrbottens fadderskola. Barnen har arbetat med bondgården som tema och i går avslutades projektet med att de bärande på skyltar med frågor om jordbruk tågade genom Luleå tillsammans med regionstyrelsen. Väl inne på stämman fick de svar på frågorna.
- Jag är fortfarande underbart lycklig över barnens närvaro. De ville bland annat veta varför de måste äta "äckligt pulvermos" i skolan och varför mjölken är vit fast korna äter grönt gräs. Jag svarade att de naturligtvis borde få mos av riktiga potatisar men att det är en fråga för politikerna och att mjölken är vit därför att den som skapar kor är så fantastiskt duktig, säger Nils-Olov Lindfors.
Bantad styrelse
Regionstyrelsen består efter stämman av följande personer: Nils-Olov Lindfors, Luleå (ordförande), Herbert Nyman, Piteå, Tanya Hultman, Piteå, Rolf Hjärtberg, Lovikka och Jenny Karlsson, Kalix. Marianne Björn och Anders Nilsson, båda Niemisel, tappade sina platser då styrelsen bantades från sju till fem personer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om