Lössen som ger huvudbry

Skolstart är huvudlössens tid, så också i år.Men lössen har börjat utveckla resistens och nu har Läkemedelsverket kommit med nya rekommendationer.

Noggrann luskammning behövs för att upptäcka huvudlössFOTO: Maria Ekman

Noggrann luskammning behövs för att upptäcka huvudlössFOTO: Maria Ekman

Foto: Maria Ekman

LULEÅ2010-09-04 06:00
Att barn i skolor och förskolor får huvudlöss är inte ovanligt. Utbrotten kommer vid terminsstart på hösten och på våren och i Luleå finns drabbade på flera enheter just nu. En av dem som drabbats är förskolan på Montessorienheten där Monica Portin är rektor.
- Utbrotten kommer regelbundet, men inte varje skolstart, säger Portin.
"Inget med renlighet att göra"
Hon har gått ut med information till föräldrarna och hänvisningar till websidor där det finns information hur de ska göra.
- Det är de yngre barnen som oftare drabbas. De små barnen är ju nära varandra, de kramas och byter mössor och då kan det smitta. säger hon.
Erika Lundström är skolsköterska, bland annat på Montessori och hon får ibland samtal från oroliga föräldrar.
- Huvudlöss väcker känslor av obehag och jag får många gånger lugna dem. Det är ju inget farligt och de försvinner om man följer instruktionerna. Huvudlöss har inget med renlighet att göra. De trivs bäst i rent hår, säger hon.
Daglig luskammning
För några år sedan hade Luleå kommun en kampanj om avlusningsdagar då föräldrar uppmanades att kamma sina barns hår med luskam innan terminerna började i skolan.
- Jag tycker att det var en bra uppmaning. Om man gör det så stoppas ju smittspridningen innan den börjat, säger Lundström.
Erika Lundström säger att man bara ska behandla om man hittat en levande huvudlus.
Läkemedelsverkets nya rekommendationer innehåller förstås den viktiga dagliga luskammningen. Det preparat som numera rekommenderas är ett preparat som lägger sig som en hinna på lusen och kväver den.
fakta Huvudlöss
Lössen sprids genom kontakt huvud mot huvud och de kan inte flyga eller hoppa.
Utanför hårbotten överlever huvudlusen högst ett dygn. Sanering av sängkläder, leksaker etc. är onödigt.
Symtom och tecken på förekomst av huvudlöss är klåda (inte alltid), infektion i rivsår i hårbotten och lusavföring/lusskinn på kudden eller kragen.
För att hitta lössen eller dess ägg kammas håret med en luskam över ett vitt papper eller en spegel.
Man ska kamma igenom fuktigt hår med balsam mycket noggrant med en fin luskam. Det utkammade materialet granskas med förstoringsglas.
En undersökning med luskam bör göras så snart man hör talas om löss i omgivningen eller misstänker smitta.
Hela familjen och andra närstående bör undersökas huvudlöss förekommer i omgivningen.
Läkemedelsverket
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om