Löss – dyrt för barnfamiljerna

Huvudlössen har fått fäste på en skola i Luleå igen. Erika Okoros barn Lilly, 8 år och Ella, 7 år har drabbats av de små krypen. ”Det blir dyrt för familjen. Varje avlusning kostar 500 kronor”, säger Erika Okoro.

Erika Okoro är upprörd över de ständigt återkommande huvudlusproblemen på skolan där hennes barn Ella, 7 år och Lilly, 8 år går.

Erika Okoro är upprörd över de ständigt återkommande huvudlusproblemen på skolan där hennes barn Ella, 7 år och Lilly, 8 år går.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2014-11-22 07:00

Det var i tisdags Lilly och Ella kom hem från skolan med kliande huvuden. Erika Okoro upptäckte snabbt att hennes barn hade drabbats av huvudlöss, igen.

– Bara den här terminen var det andra gången det hände och under vårterminen skedde det också flera gånger, säger hon.

Vid varje tillfälle har Erika Okoro införskaffat lusborttagningsmedel för att få barnen, och ibland även henne själv, fria från löss.

– Förra terminen lade jag ut mer än 2 000 kronor på lusmedel och jag blir inte förvånad om det blir ytterligare 1 500 kronor innan jul, säger hon.

Utgifterna tär på familjens ekonomi och Erika Okoro vill se att skolorna i Luleå kommun gör gemensam sak och tar fram en behandlingsplan för lusepidemier.

– Har man inte så jättebra inkomst är 500 kronor mycket pengar och de avlusningsdagar skolan haft fungerar inte. Det skapas en epidemi utan dess like, ­säger hon.

Kerstin Wiklund är chef för centrala elevhälsan i Luleå. Hon säger att det inte handlar om någon epidemi och att det är upp till rektorn för varje enskild skola att ge ut information och lösa lusproblemen.

– Det finns inga centrala direktiv. Huvudlöss kommer och går precis som ­magsjuka och jag har varit i kontakt med rektorn för den drabbade skolan. De håller på att lösa problemet, säger Kerstin Wiklund.

Hon säger att de så kallade avlusningsdagarna ofta är en vedertagen metod mot huvudlöss men att de inte är någon garanti för att bli av med krypen för alltid.

– Om man som förälder har tankar om att det inte finns bra rutiner pratar man med rektorn för den drabbade skolan, säger Kerstin Wiklund.

Vad säger du om att en del familjer drabbas ­ekonomiskt av det här?

– Det är olyckligt. Men ­tyvärr blir det så och det är inte ­roligt när huvudlössen återkommer.

Erika Okoro anser att skolorna måste bli bättre på att ge föräldrarna information när det förekommer löss på skolorna.

– Jag såg information på skolans fritidstavla. Men den räcker inte.

Hon ger sin ­helhetslösning på dilemmat.

– Man måste gå ihop och ha gemensamma avlusningsdagar på skolorna, säger hon.

Huvudlöss

Huvudlusen finns bara i hår och hårbotten där den lever av människans blod.

Huvudlössen är två till tre millimeter lång, ­genomskinlig, och färgen ­varierar från grå, brun, svart till röd.

Lössens existens märks oftast med att det kliar i hårbotten men en del personer kan ha löss utan att ha klåda.

Vanligtvis sprids huvudlöss genom kontakt huvud mot huvud och upptäcks ­genom att kamma i genom håret över ett vitt papper.

Det bästa sättet att bli av med huvudlöss är att ­kombinera luskamning med någon form av behandlingsmedel, i första hand oljor som innehåller dimetikon.

Källa: 1177 Vårdguiden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!