Lööf: "Gruvor tar upp stor del av min tid"

Hon har varit efterfrågad i gruvdebatten i Norrbotten senaste tiden. I veckan dök hon upp och gästade Frasses på Hertsövägen – där hon åt lunch.NSD fick en exklusiv intervju med Sveriges näringsminister Annie Lööf (C).– Jag följer utvecklingen med gruvorna väldigt noga, säger hon.

"Visst, jag kan åka hit bara för sakens skull, men jag ser det som viktigare att komma med verktyg och visa kraft", säger Annie Lööf om att hon inte visat sig i Norrbotten angående gruvdebatten.

"Visst, jag kan åka hit bara för sakens skull, men jag ser det som viktigare att komma med verktyg och visa kraft", säger Annie Lööf om att hon inte visat sig i Norrbotten angående gruvdebatten.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2014-03-07 16:35

På torsdagen var hon till Jukkasjärvi och besökte Icehotel. Fredagsförmiddagen ägnade hon åt Facebook och Frasses i Luleå.

– Jag reser runt till mindre företag, ungdomsarbetsgivare, utanför storstäderna och pratar ungdomsjobb, säger hon.

"Har en bra dialog"

Det är många som har frågat efter dig med tanke på de stundtals hårda debatterna kring gruvor men det har varit svårt att få hit dig?

– Jag upplever att vi har en bra dialog. Landshövding Sven-Erik Österberg var i Kallak i höstas och lyssnade av stämningen. Vi har presenterat en rad olika initiativ för att stärka markägarna och sakägarnas rättigheter, vi jobbar för en dialogplattform för att stärka dialogen mellan länsstyrelserna och samebyarna. Jag hoppas att olika grupperingar som till exempel samern tar tillfället i akt att vara med när regeringen trycker på i den frågan, säger Annie Lööf.

Är du för eller emot en gruva i Kallak?

– Frågan är inte svart eller vit, utan ytterst komplex. Då kan man ju säga så här: är man för eller emot jobb? För eller emot inflyttning till Jokkmokk? För mig handlar det om att när man etablerar en gruva ska det ske på ett långsiktigt hållbart sätt, med hänsyn till de människor som bor på orten, miljön och med respekt för de omgivande näringarna.

Vad tycker du om situationen i Kallak. Vad har gått fel?

– Jag har följt det väldigt nära och jag tror i mångt och mycket att det är en informationsbrist. Gruvföretaget har ett väldigt stort ansvar, att ge information för att på det sättet lugna opinionen. Det är en väldigt viktig förklaring. Från kommunens sida hade man kunnat erbjuda en dialogplattform med möjlighet i tidigt skede få olika aktörer att komma till tals, säger hon.

"Ödmjuk"

Hon säger att det är synd att det blivit så polariserat och att hon står någonstans mitt emellan alla intressen.

– Jag är väldigt ödmjuk inför att vi har viktiga storheter som står mot varandra. Men det ena är inte viktigare än det andra, utan man måste väga de mot varandra. Mitt mål är att de här ska kunna leva sida vid sida, och då handlar det om att ha respekt för varandra och ha en rättssäker process. Jag förstärker hellre lagstiftningen och tar ansvar i min roll som näringsminister, än att åka och debattera frågorna.

En vanlig åsikt här är att mer av gruvornas vinster måste gå tillbaka till bygden. Vad tycker du om det?

– Grunden för landsbygdsutveckling handlar om jobb och att människor bosätter sig där man jobbar. Då betalar man nämligen kommunalskatt där. Därför är det viktigt att kunna bygga bostäder, så glesbygdskommuner får möjlighet till skatteintäkter och kunna bibehålla god service. Från regeringens sida är vi inte beredda att lägga på en ny skatt, säger hon.

Bergsstaten har sagt nej till en gruva i Västerbotten men hänvisning till rennäringen. Det kan hamna på ditt bord att avgöra?

–  Jag kan inte föregå en sådan prövning, men det bergmästaren säger väger ju väldigt tungt.

Du får rätt hård kritik emellanåt, känner du av den?

– Är man partiledare får man räkna med kritik. Så är det på chefs- och ledarpositioner. Det kommer liksom med jobbet. Som ledare har man både soliga och regniga dagar, det är i de regniga dagarna som ledarskapet prövas. mitt uppdrag har varit att etablera våra grundvärderingar om hållbarhet, småföretagande och jobb i hela landet. Det har jag tagit upp i stort sett varje tal sedan jag blev minister för två och ett halvt år sedan. Frasses är ett utmärkt exempel på alla de delarna egentligen, säger hon.

Centerpartiet ligger runt fyra procent i opinionssiffrorna.

Det oroar inte Lööf.

– Jag är helt övertygad om att det går bra i valet. Vi låg kring fyra procent en månad innan valet 2006 och 2010. Vi är spurtare och brukar harkla upp oss de sista veckorna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om