Lönelyft ska stoppa krisen

Personalen flyr från den krisdrabbade barn- och ungdomssektionen på socialförvaltningen i Luleå. Nu gör förvaltningen ett rejält lönelyft för att de ska stanna.

Personalflykt. Personalen flyr från den krisdrabbade barn- och ungdomssektionen vid socialförvaltningen i Luleå. Förra våren slutade 40 procent av socialsekreterarna.

Personalflykt. Personalen flyr från den krisdrabbade barn- och ungdomssektionen vid socialförvaltningen i Luleå. Förra våren slutade 40 procent av socialsekreterarna.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2014-05-22 08:30

Barn- och ungdomssektionen på socialförvaltningen i Luleå har sedan flera år dragits med svåra arbetsmiljöproblem. I november tvingades förvaltningen betala ett vite på 300 000 kronor till arbetsmiljöverket för att de inte åtgärdat problemen. Nu tvingas förvaltningen ta till ett rejält lönetillägg för att socialsekreterarna ska stanna.

Utöver den vanliga lönerevisionen ska all personal få 1 500 kronor i månaden. Så länge de stannar kvar på sektionen.

Enligt Håkan Dahlqvist, chef för strategiskt stöd, så är personalkrisen något som drabbar hela landet.

– I de flesta kommuner rekryteras man till barn- och ungdomssektionen som av de flesta anses som ett av de svåraste jobb en kommun kan erbjuda. När personen sen söker annat jobb efter ett tag så urholkas löneläget, säger han.

– Det ska vara en morot att om jag stannar här så får jag en betydligt bättre löneutveckling.

Men Håkan Dahlqvist medger att lönetillägget är en del i att komma till rätta med arbetsmiljöproblemen. I måndags var arbetsmiljöverket på en ny inspektion för att se om problemen kvarstår.

– Men vi har också gjort andra saker, en helt ny organisation och strategi för barn och ungdomssektionen, säger han.

Enligt Håkan Dahlqvist har vakanserna varit en del i att skapa den dåliga arbetsmiljön, genom hög arbetsbelastning. Under våren 2013 slutade 12 av 30 socialsekreterare på sektionen. Flera av de tidigare anställda på sektionen har uppgett att de endast klarar av att släcka "de mest akuta bränderna".

Jonas Lidberg, ombudsman på fackförbundet SSR, menar att de fortfarande inte fått ordning på problemen. Och att de finns även på andra sektioner.

– Man har det besvärligt på socialförvaltningen i Luleå, säger han.

Han är själv kluven till lönetillägget.

– Har man en så hög personalomsättning så är det klart att man måste göra någonting. Men här är jag ambivalent. Det är klart att jag vill att mina medlemmar ska ha så hög lön som möjligt, men det får inte bli på bekostnad av arbetsmiljöarbetet, säger Jonas Lidberg.

– Man kan inte köpa sig ur arbetsmiljöfrågan. Det går inte. Det är ett sätt att stoppa personalflykten temporärt, men det kan inte stanna vid det.

Barn- och ungdomssektionen behandlar bland att de känsliga ärendena med familjehem, där mellan 100 och 120 barn i Luleå är placerade i andra hem än sina biologiska. Vi akuta behov placeras de i jourhem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om