Löjromsprofil fick diplom

Tryggve Bergman, 70, från Rutviksnäset utanför Luleå har tilldelats Gastronomiska Akademiens diplom för 2014 för sitt arbete med Kalixlöjrom.

DIPLOMERAD. Tryggve Bergman från Rutviksnäset utanför Luleå har tilldelats Gastronomiska Akademiens diplom för sina insatser inom matkultur och för arbetet med att få Kalixlöjrom ursprungsskyddat.

DIPLOMERAD. Tryggve Bergman från Rutviksnäset utanför Luleå har tilldelats Gastronomiska Akademiens diplom för sina insatser inom matkultur och för arbetet med att få Kalixlöjrom ursprungsskyddat.

Foto: Göran Ström

LULEÅ2015-01-21 09:00

Tryggve Bergman har blivit starkt förknippad med Kalixlöjrom.

Han har tidigare varit vd för BD Fisk och Matproducenterna i Norrbotten.

I lördags blev han prisad för sina insatser för Kalixlöjrom, en produkt det tog fyra år att få ursprungsskyddad.

Bergman blev tillsammans med två andra diplomerade av Gastronomiska Akademien vid en tillställning i Riddarhuset.

– Jag är såklart väldigt glad och hedrad. De sa att vad de visste så är jag den första norrbottning som fått diplomet, så jag vet inte hur bra koll de har... Det var först champagnemingel, därefter diplomutdelning och så middag med tillbehör.

Tryggve Bergman har kämpat för Kalixlöjrommens exklusivitet.

Den är exklusiv på så sätt att den kommer från ett område från Åby älv i norra Västerbotten till >Torneå älv. Här har siklöjan den rätta förutsättningen att producera löjrom av högsta kvalitet.

– Vattnet har en mineralhalvt av 25 till 30 procent eftersom vattnet har vandrat cirka 60 mil och berikats av de rätta mineralerna.

Livsmedelsverket har under senare år utbildat 20 inspektörer som kan fastställa om löjrommen är Kalixlöjrom eller om det är en rom av annan sort.

– Det finns en sådan metod nu.

Gastronomiska Akademien skall värna om och verka för den gastronomiska kulturens och gastronomins utveckling i vårt land. Akademien bildades den 6 november 1958 på initiativ av Sten Broman, Fritiof Nilsson Piraten och Tore Wretman. I de inledande diskussionerna fanns också Povel Ramel med.

1950-talet var ett årtionde då svensk gastronomi fick en renässans efter ett antal bedrövliga decennier, då restaurangbesökarna fokuserade mer på den lättflytande födan än på maten som serverades.

Det föll sig därför naturligt att mot bakgrund av det nyväckta intresset bilda ett gastronomiskt sällskap, med Franska Akademien som förebild. Så tillkom vår Gastronomiska Akademi med 17 ledamöter, opinionsbildare och personligheter intresserade av kultur i allmänhet och matkultur i synnerhet.

I dag innehar Hans Majestät Konung Carl den XVI Gustav Akademiens tallrik nr 17. Från början tilläts inga kvinnor vara med i Akademien, men 1983 invaldes Märit Huldt, dvs. Hiram som första kvinna.

Akademiens motivering

Gastronomiska Akademiens motivation till Tryggve Bergmans diplom:

"För mångårigt, outtröttligt och grundläggande arbete med Kalix löjrom som gett detta norrländska guld ett särartsskydd enligt EU:s principer".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om