Löfven ställer sig inte bakom gruvkravet

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven kommer inte kräva att Maud Olofsson sparkas ur LKAB:s styrelse. Men han har förståelse för IF Metalls begäran. På torsdagen försökte han värva unga röster i Luleå.

SELFIE. Nyblivne SSU:aren Adam Strömbäck, 17, passade på att fånga partiledaren                   Stefan Löfven på en selfie under besöket i Luleås gymnasieby. Han sökte också svaret om sin egen framtid på arbetsmarknaden men blev inte så mycket klokare                    över svaret.

SELFIE. Nyblivne SSU:aren Adam Strömbäck, 17, passade på att fånga partiledaren Stefan Löfven på en selfie under besöket i Luleås gymnasieby. Han sökte också svaret om sin egen framtid på arbetsmarknaden men blev inte så mycket klokare över svaret.

Foto: Göran Ström

LULEÅ2014-05-15 17:17

Eniga gruvklubbar i IF Metall krävde under onsdagen att Maud Olofsson lämnar LKAB:s styrelse. Detta efter hennes vägran att svara på frågor i Nuon-affären. Enligt fackförbundet är förtroendet för henne helt förbrukat bland gruvarbetarna i malmfälten.

Men när socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven, tidigare förbundsordförande i IF Metall, på torsdagen besökte Luleå ville han inte ställa sig bakom deras krav.

– IF Metall får naturligtvis ställa sina krav, det har de sin fulla rätt till. Jag tycker dock att hanteringen av Nuon var väldigt märklig. Dels Maud Olofssons hantering av frågorna nu, men sen är det hanteringen i hela regeringskansliet. Det tycker jag är det viktigaste fokuset.

–Vi har en gigantisk affär på nästan 100 miljarder som var omtvistad vid det tillfället. Jag har väldigt svårt att tro att det här inte diskuterats i regeringskansliet, säger han.

Men han har förståelse för gruvklubbarnas krav.

– Jag måste naturligtvis acceptera deras känslor och deras utgångspunkt att de tappat förtroendet och det är bra att de ger uttryck för det, säger han.

Det Stefan Löfven hellre vill prata om när han besökte en fullsatt matsal i Luleå gymnasieby var hur han ska garantera ungdomarna där sysselsättning inom kommande år. Under april låg ungdomsarbetslösheten i länet på 16, i procent, det vill säga dubbelt så hög som den vanliga arbetslösheten.

– Vad har du för tips till mig, undrade Adam Strömbäck, 17, som stoppade Stefan Löfven i en korridor.

Han var måttligt nöjd med svaret.

– Han var lite halvotydlig. Men det handlade om ungdomsjobb som man ska få efter 90 dagar.

Det Stefan Löfven presenterade gymnasieungdomarna var 90-dagarsgarantin. Inom perioden ska ungdomar få arbete eller utbildningsplats.

– Detta är en signal till ungdomar att de behövs. Alla ska ha en möjlighet till utbildning så man står stark som individ i sitt vuxna liv, säger han.

Samtidigt har förslaget på åtgärd väckt kritik som går ut på likheten med det förslag som Göran Persson lade fram 1998 med en 100-dagarsgaranti för ungdomar, något som visade sig bli för dyrt.

– Vi är väldigt tydliga med att anslå medel till detta. Vi räknar ut hur många utbildningsplatser och yrkesintroduktionsplatser som behövs, säger Stefan Löfven.

Vill du säga att det var ett misslyckande sist?

– Nej, det gjorde verkan. Men nu är det, oavsett det, en helt annan verklighet. Jag kan inte gå in på det som hände då, jag tar ansvar för det som händer här och nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om