Löftet som ger dem en framtid

Filmskolan i Luleå gymnasieby har utbildat ett 30-tal filmarbetare till den tuffa arbetsmarknaden filmbranschen är. Hittills har eleverna ofta varit tvungna att flytta för att få arbete. Nu hoppas Christer Engberg, initiativtagare till utbildningen, att den tiden är förbi.- Det har funnits en oro att ingen fångar upp eleverna. Nu ger Stefan Hencz och Filmgården dem chansen att stanna kvar här uppe, säger han.

Amanda och Amanda heter Jenny Marklund Bäckströms kortfilm. den är en av filmerna som visas vid filmskolans filmfestival i maj.

Amanda och Amanda heter Jenny Marklund Bäckströms kortfilm. den är en av filmerna som visas vid filmskolans filmfestival i maj.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2010-04-10 06:00
Amandas kompisar har kommit med bil till hennes hus. De står utanför och pratar, det är sommar och lite skymning. Genom händernas febrila viftande förstår man att man är i Norrbotten och tydligen i ett mygghål.
Amanda får frågor om sin nya kärlek: har ni legat med varandra? Hennes bror är också där, hänger på bildörren.
Kortfilm
Det är genom Jenny Marklund Bäckströms ögon vi får träffa Amanda. Som elev vid filmskolan i Luleå gymnasieby har hon gjort kortfilmen, "Amanda och Amanda", om ett ungt par i början av deras förhållande.
För Jenny Marklund Bäckström är snart skoltiden över. Om några månader tar hon studenten och ska ut i verkligheten.
Det är en tuff bransch hon möter. Men drömmen finns där.
- Jag skulle kunna tänka mig att jobba med dokumentärfilmer. Men jag vill inte starta företag, det är ett för stort ansvar, säger hon.
Om det är någon i Norrbotten som vet hur det är att arbeta som filmarbetare så är det Stefan Hencz.
Han har arbetat som filmarbetare i över 40 år och listan över projekt han varit med i kan göras lång: över 100 långfilmer bland annat som producent, fotograf, ljudtekniker, elektriker, passare och chaufför. Exempelvis i filmerna Ingenjör Andrées luftfärd, Låt den rätt komma in och Kärlekens himmelska helvete.
Mentorer
Han är pensionär sedan fem år, men har fortfarande kvar företaget Filmgården där han arbetar.
Stefan Hencz ger nu plats under sina vingar för unga nykläckta filmarbetare från filmskolan.
- När jag slutade filmskolan på 70-talet fick jag hoppa rätt in i grytan och jag fick mentorer som följde mig i många år. När jag nu har möjlighet att ta in lärlingar så vet jag vad det kan betyda.
Han är mycket kritisk till hur de tagits emot och till bristen på stöd för unga filmarbetare.
- Filmpool nord borde omfördela sina pengar avsedda för ungdomar och göra något för att de ska kunna göra film i Norrbotten och bli kvar här. När de kommer ut finns inget för dem. Politikerna måste omvärdera hur de satsar pengarna. Om man ska göra film här uppe måste man se till att det finns plats för ungdomarna. Om inte pengarna går dit är det katastrofalt.
Färdiga projekt
Stefan Hencz skryter över eleverna vid filmskolan.
- De som utbildas vid filmskolan i Luleå är väldigt bra. Helt i klass med vad Dramatiska institutet kan prestera.
För eleverna finns färdiga projekt som eleverna ska få göra om man kan dra ihop pengarna till dem.
- Det jag kan erbjuda är en plats här i professionell miljö. Jag ställer upp med teknik, den finns här och de kan använda den när den är ledig.
Det specialutformade programmet Filmskolan i Luleå gymnasieby ligger i kvarteret Örnen.
I grupprummet är det produktionsmöte och ett namn på skolans filmfestival i maj ska arbetas fram. Förslagen testas en efter en. Till sist säger Christer Engberg, initiativtagare till utbildningen och lärare:
- Nä, nu får vi göra som vi brukar. Vi sätter en deadline och då måste vi bestämma oss.
En udda fågel
- Kan inte festivalen heta Deadline, säger en av eleverna.
Så blir det.
Filmskolan är en udda fågel i gymnasieskolan i Luleå. Den startade på försök 2001 och varit hotat av nedläggning några gånger. Det har också funnits förslag att programmet ska ingå som en inriktning i medieprogrammet och att det skulle bli en lärlingsutbildning.
Programmet har fått extra anslag av kommunstyrelsen för att kunna fortsätta.
Nu säger Christer Engberg att filmskolan blir kvar och att han tolkar signaler från politiker att den är viktig. Det finns planer för en fortsättning, ett fjärde år. Skolan har arbetat aktivt med att ordna externa mentorer åt eleverna och Engberg hoppas mycket på det senaste tillskottet, samarbetet med Hencz.
Slitigt arbete
- Den oro som funnits är att det inte har varit någon som fångat upp eleverna och deras kompetens när de går ut. Deras chans att kunna jobba som filmarbetare har varit att flytta till Stockholm.
Jenny Marklund Bäckström och klasskamraten Josefine Gabrielsson har planerat att göra dokumentärfilm tillsammans. Att få tag i pengar är svårt, men ändå lättare när man inte är elev, säger Josefine Gabrielsson.
- Jag tar det som det kommer. Tack vara filmskolan vet man vad man klarar av.
Sju av avgångseleverna har nappat på Hencz erbjudande och kommer också att försöka fortsätta som filmarbetare.
- Det är klart att man tänkt på vad som kommer att hända efter skolan. Det slitiga arbetet med långfilmen gav insikten att det här är något jag vill jobba med. Det är guld värt att få jobba hos Hencz och en stor möjlighet, säger Johan Sundkvist, elev vid programmet.
Han säger att han blir kvar.
- Ja, jag har redan förberett mig för det jag ska göra i sommar och höst. Norrbotten är bra för film och jag har bra kontakter, inte bara filmkontakter.
Fakta Filmskolan
➤ Gymnasieprogrammet som kallas filmskolan heter egentligen filmarbetarprogrammet och ges via Luleå kommuns gymnasieby.
➤ Programmet tar in tolv elever vartannat år.
➤ Enligt skolans hemsida söker man elever som redan från början vet att de vill jobba inom film-tv-branschen.
➤ Den 3-7 maj har filmskolan filmfestival på Lillan där eleverna kommer att visa sina produktioner.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om