Niklas Karlsson är vice ordförande i försvarsutskottet och ordförande i försvarsberedningen som arbetar med den försvarsproposition som regeringen ska lämna till riksdagen nu i september. Under onsdagen besökte han bland annat Norrbottens flygflottilj, F21, i Luleå. Tidigare i veckan besökte han även Vidsel, I19, artilleriregementet och jägarbataljonen. Något som han imponerats av.
– Vi har en väldigt duktig och professionell försvarsmakt och det finns en positivism, inte minst nu när Försvarsmakten står inför en tillväxtperiod, säger han.
– Den norra delen av Sverige har ett viktigt och intressant läge, med tanke på närheten till Arktis och ishaven som förändras när isarna smälter och gör att det säkerhetspolitiska läget och hot förändras.
Karlsson säger att norra Sverige är en viktig del av Försvarsmaktens tillväxt.
– Det vi vet i dag är att vi kommer att öka antalet värnpliktiga. Nästan var man än kommer i Försvarsmakten så är det få av dem som hade bestämt sig för att välja den banan men tack vare värnplikten har de kommit in på det spåret. Det visar värnpliktens betydelse.
Under 2019 strandade samtalen om en försvarsuppgörelse mellan regeringen och de fyra borgerliga partierna, efter att Socialdemokraterna krävt reservationer mot den planerade kostnaden. Men i augusti förra året kom regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna överens om att successivt öka nivån på anslagen till det militära försvaret med 25 miljarder kronor under perioden 2021–2025.
– Svårt att säga exakt vad det kommer att innebära för Norrbotten, men för Försvarsmakten som helhet kommer det innebära en 40-procentig tillväxt, och att regementen i Norrbotten får sin beskärda del.
Clas Nilsson, ställföreträdande flottiljchef vid F21:
– Det är viktigt för oss att prata om de frågor som är viktiga för oss i vår vardag och våra unika förutsättningar. Vi har jättebra produktionsförutsättningar här och vill göra mer och det är något som vi vill sända till beslutsfattarna. Vi vill fortsätta att försvara alla delar av Sverige och ett sätt att göra det är tidigt med luftstridskraft. På sikt ser vi att vi kan växa här på Kallax, vi hade kunnat ha en division till, säger han.
Fredrik Lundh Sammeli (S) håller med om att Försvarsmakten i Norrbotten kan växa:
– Vi har förutsättningarna att vara en väldigt viktig del av svenska försvarsmakten även framöver.