Coronapandemin har drabbat länet hårt, inte minst vad gäller vårdköerna vilket lett till uteblivna operationer. Region Norrbotten är en av de som haft längst vårdköer i hela landet. I augusti hade över 3 000 patienter inom regionen väntat längre än 90 dagar på operation eller annan behandling inom specialistvården.
Nu är länssjukvårdens divisionschef Per Berglund försiktigt optimistisk till utvecklingen i länet.
– Läget är lite bättre än det var i augusti. Det vi verkligen hoppas på nu är att pandemin klingar av så att vi kan komma i gång med vår vanliga planerade verksamhet, säger han.
I andra regioner, så som Region Jönköping, har allvarliga diagnoser som ändtarms- och prostatacancer skjutits upp i flera veckor. Divisionschefen garanterar att Region Norrbotten kommer att kunna genomföra operationer för de högst prioriterade grupperna som planerat.
– I hela norra sjukvårdsregionen hinner vi med canceroperationer och motsvarande högprioriterade operationer. När vi tittar på det totala länet jobbar vi med 53 procents kapacitet just nu, det vill säga de operationssalar vi håller i gång just nu motsvarar 53 procent av vad vi normalt skulle vilja hålla i gång. Verksamheten går åt till allt som är akut och högt prioriterat, säger Berglund.
Han tycker sig också se en trend att allt fler väljer att skjuta upp sina planerade vårdbesök. Han vill därför betona vikten av att inte dra sig för att uppsöka sjukvård vid behov.
–Det vi egentligen är mest oroliga för är att personer med allvarliga sjukdomar inte söker vård. Det såg man redan under första vågen. Jag vill verkligen påtala hur viktigt att är att man kommer till de tider som är planerade. Att man inte bokar av och att besök inte uteblir, utan att man söker vård i tid. Just nu är det mycket större risk än själva operationskapaciteten.
Förutom att söka vård i tid uppmanar han norrbottningarna att fortsätta hålla sig uppdaterade och följa Folkhälsomyndighetens råd.
– För att få ner vårdköerna är det viktigt att pandemin inte belastar sjukvården. Det enda sättet att få bort belastningen är att vi alla hjälps åt och följer Folkhälsomyndighetens råd. Då minskar vi smittspridningen, vilket ger en minskad belastning på sjukvården och fler får sina operationer.