Löftet om delade turer spricker - igen

Ännu ett politiskt löfte runt de delade turerna spricker. Det kan ta upp till två år innan de är avskaffade.
Det står klart när förhandlingarna avslutades på måndagen.
– Sådana här förändringar måste givetvis få ta tid, säger Anne Karlenius, kommunchef.

Foto:

LULEÅ2013-11-04 20:12

Förhandlingarna mellan socialförvaltningen och fackförbundet Kommunal runt avskaffandet av de ofrivilligt delade turerna avslutades på måndagsmorgonen. I oenighet. Trots detta påbörjar kommunen sitt förändringsarbete omgående. De två huvudsakliga lösningarna består i scheman med integrerade natt- och dagpass samt ökat utrymme för lokala lösningar.

Men undersköterskan Maria Ek på Forsbacka vård- och omsorgsboende tror inte att det räcker.

– Vi måste bli mer huvuden. Så är det. Hur man än vänder på sig så har man arslet bak, säger hon.

Svårt med natt

Hon har själv inget emot att ta nattskift, men för vissa kommer det bli förödande.

– Vissa kan inte tänka sig att jobba natt, det handlar ju om hemförhållanden med dagis och allt sånt. Men jag tror aldrig det går så långt att alla måste jobba natt.

Ett av argumenten med införandet av skiften och rotation mellan boendena är också att det blir bättre för kunderna, det vill säga de äldre. Men Maria Ek håller inte med.

– Vi kan inte ambulera hur som helst. Bland dementa människor behöver man kontinuitet med samma folk för att inte skapa kaos, säger hon.

Socialchefen Mikael Lekfalk, som är nöjd trots att oenigheten.

– Detta beslut har ju främst tagits utifrån kundperspektivet och som en bonus på det får vi bort delade turer.

Han tror, trots facket protester, att det även är bra för personalen.

– Jag tror inte det här behöver påverka välmåendet, tvärtom så tror jag det kan bli bättre frisktal av det här. Det handlar ju om två, max tre nätter inom en schemaperiod. Det är ganska rimligt, säger han.

Viktig jämställdhetsfråga

Socialförvaltningen har fått fram till 2016 på sig att genomföra förändringen, detta trots det politiska löftet att de ofrivilligt delade turerna skulle vara borta innan årsskiftet.

– Sådana här förändringar måste få ta tid. När socialförvaltningen införde heltider fick de tre år på sig, säger kommunchefen Anne Karlenius, som medlat i förhandlingarna.

Vid valet 2010 utlovade socialdemokraterna att de ofrivilligt delade turerna skulle vara borta inom ett år. Nästa löfte var att de skulle vara borta innan årsskiftet 2013/2014.

Nu bryts löftet igen. Varför?

– Det är trist om det uppfattas så. Men det här är en jätteviktig jämställdhetsfråga för oss. Det har blivit fördröjt, men det måste bli hållbara lösningar och de ska bort, på riktigt, säger Margareta Bladfors-Eriksson (S), socialnämndens ordförande.

Så ska Luleå kommun får bort de ofrivilligt delade turerna

Införande av scheman med integrerad dag-natt. Inledningsvis vid minst två vård- och omsorgsboenden varav Bergviken är det ena samt inom verksamhetsområdet stöd- och omsorg. Bergviken med start 1 november och de andra vid årsskiftet 2013/2014.

Kluster. Ett strukturerat samarbete mellan verksamheter i geografiska kluster.

Andra metoder som former som utvecklas över tid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om