Lockdown på stallet – häst har smittats av coronavirus

Luleå ridklubb har satt alla hästar i karantän efter att en häst konstaterats smittad av hästcorona.

Hittills har en häst uppvisat symtom, men inga hästar får lämna ridanläggningen på minst fyra veckor. "En del hästar blir inte alls sjuka utan bara smittbärare", säger verksamhetschefen Marie Bergman.

Hittills har en häst uppvisat symtom, men inga hästar får lämna ridanläggningen på minst fyra veckor. "En del hästar blir inte alls sjuka utan bara smittbärare", säger verksamhetschefen Marie Bergman.

Foto: Mathias Asplund

Luleå2021-02-09 13:45

– Vi har haft ett fall inom anläggningen där en häst blev sjuk, säger Marie Bergman som är verksamhetschef på ridanläggningen.

Hon berättar att coronaviruset smittar mellan hästar men är ofarligt för människor. Eftersom viruset sprids via hästbajs kan hästarna dock smittas genom föremål och personer, vilket leder till mycket extraarbete med att hålla rent i stallet.

– Men ridskolans verksamhet påverkas inte och människor får fortsatt vara på stallet, säger Marie Bergman.

Alla hästar har försatts i karantän i fyra veckor eftersom viruset kan spridas via bajset i upp till 25 dagar. Ingen får under den tiden lämna stallet. Skulle fler insjukna förlängs alltså karantänen.

– Det är lite krävande att få stopp på smittan. Nu är en häst konstaterat smittad och konvalescenstiden är ganska kort så det kan rätt snabbt visa sig om det har spridit sig, säger Marie Bergman.

Hästarna som drabbas får ofta hög feber. De är trötta, får dålig aptit och ont i magen. Det finns ingen medicin att sätta in och ibland blir hästarna så dåliga att de måste sättas på dropp.

– Hästen som insjuknat har inga symtom längre, den har redan haft ont i magen och feber. Men får vi en häst till så kommer den att isoleras i gäststallet, säger Marie Bergman.

Kan hästarna berätta att de har ont i magen?

– Ja, de är ganska tydliga. Först har de ingen aptit och hästar äter upp till 22 timmar om dygnet i vanliga fall så de äter väldigt mycket. De tittar på sin mage, sparkar mot sin mage och är oroliga i boxen eller i spiltan.

Karta: Luleå Ridklubb
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!