Lockande semmelbak med skruvdragare
En skruvdragare kan användas till mycket - också när semlor bakas.- Skära lock på 2 000-3 000 bullar blir för jobbigt med kniv, säger Eivor Viklund, lärare i bakning.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / SCANPIX
- Degbullarna ska väga 50-55 gram. Därför måste vi väga noggrant, säger Markus Miettinen.
På vågen ligger en större degklump, som när den nått rätt vikt kavlas ut och läggs i en maskin som inte finns i hemmen.
- En runddrivare som heter Erika. Den skär och rullar till färdiga 50-grams bullar, säger Eivor Viklund.
Stora runda bullar
Det kommer exakt lika stora och runda bullar ur maskinen. De läggs över på plåtar och åker in i något annat som inte finns i ett privat kök.
- In i jässkåpet. Där är det 40 grader varmt och 80 procents luftfuktighet, säger Eivor Viklund.
I den miljön kan det inte annat än jäsa och det går snabbare. När bullarna har den rätta jässpänsten, åker hela vagnen med de 223 bullarna från jässkåpet och in i ugnen.
- De rullas in i 240 grader och sedan sänker vi till 220. Gräddningen tar tio minuter.
Eivor Viklund övervakar gräddningen och instruerar eleverna i hur bullarna ska se ut, färdiggräddade. Vagnen med bullplåtarna rullas ut och in i svalrummet.
Skär lock med skruvdragare
Därefter återstår slutarbetet, att fylla, spritsa grädden och sikta på florsockret.
Först måste lock skäras av. Eivor Viklund tar fram en vanlig Black & Decker skruvdragare. På den sitter en hålsåg, bland snickare kallad dosfräs.
- Ska lock skäras på 2 000-3 000 semlor måste det ske maskinellt. Det blir alldeles för jobbigt att skära med kniv, säger hon och visar eleverna.
De låter sig inte övertygas och eftersom det bara är 223 bullar som ska få hatten av, så tar eleverna fram knivar och skär.
Rickard Markström och Kim Flodström fyller en degberedare med mandelmassa. De blandar den med lite vatten och socker under bearbetningen tills den blir så mjuk att den kan spritsas.
Blåser grädden
Samtidigt vispas grädden, utan visp.
- Vi blåser grädden. Vispgräddemaskinen behandlar behandlar grädden med tryckluft, säger Eivor Viklund.
Sedan går allt snabbt när eleverna fyller semlorna, spritsar på grädden, sätter på locket och siktar på florsockret.
- Vi gör ingen grop för mandelmassan, säger Linda Alm och fyller direkt på bullens snittyta.
Sedan är de 223 semlorna färdiga att säljas i skolans egen butik.
- Råvarupriset för en semla ligger på 3,50 och 4 kronor, säger Eivor Viklund.
Hur står sig då NSD-juryns egenbakade semla mot vinnarsemlan från Trend? NSD:s enmansjury provsmakade och gav ett enväldigt utslag: Kungsfågelns vinner och mest då på det äkta inkråmet.
FAKTA
Vatten 1000 gram
Vetemjöl 2100 gram
Jäst 100 gram
Salt 10 gram
Socker 350 gram
Margarin 400 gram
Torrmjölk 100 gram
Kardemumma 10 gram
➤ Slamma jästen i vattnet, som måste vara fingervarmt. Väg upp övriga ingredienser och kör degen väl i köksmaskinen.
➤ Låt jäsa i 30 minuter och baka därefter ut den i 80 bullar. Jäs bullarna i 30 minuter och grädda dem sedan i tio minuter i 240 grader.
➤ När bullarna svalnat, ta fram brödsågen eller skruvdragaren och kapa till locken.
➤ Fyll under locken med äkta mandelmassa som blandats med lite socker och vatten för rätt konsistens.
➤ Spritsa vispad grädde, på med locken och sedan florsocker på slutresultatet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!