LO-toppen sågar S: "Vi hissar röd flagg"

Den nya S-politiken kan slita isär Sverige. Den varningen levererar Byggnads ordförande Johan Lindholm under ett besök i Luleå. "Det var inte direkt ökade klyftor vi gick till val på", säger han.

"En klen tröst för landets byggarbetare", säger Johan Lindholm om fyrpartiuppgörelsen S ingått.

"En klen tröst för landets byggarbetare", säger Johan Lindholm om fyrpartiuppgörelsen S ingått.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Luleå2019-01-26 09:20

Byggnadsbasen är starkt kritisk mot överenskommelsen Socialdemokraterna – där han är ledamot i partistyrelsen – träffat med C, L och MP. Framför allt markerar han mot att S gör avsteg från den svenska modellen genom att hota med att lagstifta om bland annat uppluckrade turordningsregler om arbetsmarknadens parter inte når en överenskommelse som innebär ökad flexibilitet.

– Det är så mycket antifackligt i uppgörelsen som jag tycker är förkastligt, säger Johan Lindholm.

Han tycker att lagstiftningshotet är verklighetsfrånvänt eftersom han anser att parterna redan tagit steg i den riktning politikerna efterfrågar. Ett exempel är den så kallade yrkesorienteringspraktiken där nyanlända kan testa att arbeta i byggbranschen och sedan få utbildning finansierad av arbetsgivaren.

– Vi har en slagkraftig idé och en apparat som faktiskt funkar.

Överenskommelsen ger också företag utan kollektivavtal möjlighet att införa så kallade etableringsjobb med lägre lön, vilket Lindholm befarar kommer göra arbetsmarknaden mer osäker. I kombination med fler undantag från turordningsreglerna tror han att det kan leda till en generell lönedumpning.

– Hur seriösa företag ska kunna konkurrera med oseriösa bolag är för mig en gåta.

Sammantaget tycker han att arbetarrörelsen fått lida allt för tunga förluster för att ro avtalet i hamn.

– Att vi hissar röd flagg beror på att jag blir väldigt, väldigt orolig. Även om det är högermajoritet i riksdagen skulle jag säga att det här förslaget är en klen tröst för landets byggarbetare.

Lindholm ser också negativt på fördelningspolitiken i uppgörelsen, där S bland annat gått med på att slopa värnskatten och utvidga rutavdraget. Han tycker att det måste kompenseras i den skatteväxling på 15 miljarder kronor som utlovas. Skatteväxlingen ska vara grön, men Lindholm tycker att det är lika viktigt att den får tydliga röda inslag.

– Det är inte de med tunn plånbok som ska bidra. Växlingen får inte bli ytterligare ett incitament för att dra isär samhället.

Han tror att Sverige är på väg åt fel håll, med vidgade ekonomiska klyftor och ökad segregation, och vill se en politik som gör landet mer jämlikt. Nu anser han att S, MP, C och L gör något helt annat.

– Pratar man om att minska klyftorna och få tillbaka Sverige till ett läge där vi är ett skyltfönster för omvärlden är inte det här rätt politik.

Har den facklig-politiska samverkan någon framtid när S går i den här riktningen?

– Det måste den ha, men det är hög tid att man ritar upp en berättelse, en vision, om vart det är vi ska. Ökade klyftor var inte direkt det vi gick till val på.

Borde S ha gått i opposition i stället för att acceptera avtalet?

– Det får framtiden utvisa. Mycket av det här är magstark medicin. Vi vet inte var det landar, men det är klart det kommer vara uppförsbacke på landets arbetsplatser om det blir ökad otrygghet.

Under sitt besök i Luleå träffade Johan Lindholm byggnadsarbetare vid utbyggnationen av Sunderby sjukhus. Förutom regeringsuppgörelsen pratade han med medlemmarna om nästa års avtalsrörelse, där pensionsfrågorna kommer att vara viktiga. Byggnads vill att branschanpassad pensionsålder ska införas och vänder sig emot att höja åldern för första uttag av allmän pension från 61 till 64 år.

– Vi når inte pensionsåldern i dag, och når man åldern har man väldigt mycket förslitningsskador.

Lindholm nämner äldreomsorg som en annan bransch där tidigare pensionsålder skulle kunna vara aktuellt.

Dessutom kommer Byggnads driva att arbetsgivarna ska öka sina pensionsavsättningar.

– Eftersom staten uppenbart tar ett steg tillbaka kommer det säkert ta ett bra tag innan det händer något. Då får vi diskutera med arbetsgivarna. Klart våra medlemmar ska ha en bra ålderns höst som alla andra. Som det ser ut nu kommer det inte bli så och det kan vi aldrig acceptera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om