Inventeringen görs i samarbete med länets 32 samebyars rovdjursinventerare samt ideella organisationer och syftet är att hålla koll på rovdjursstammarnas storlek, status och utveckling. En annan del är också att samebyarna får ersättning från staten baserad på förekomsten av rovdjur.
Antalet lodjur ökar för andra året i rad. I fjol var det 44 lodjursföryngringar, i år landade det på 50 föryngringar. Resultatet är bättre än det antal som förväntas ligga på Norrbottens län, vilket är 28-43 föryngringar.
- Det är inte säkert att det har ökat så mycket från förra året. Det kan vara en liten större andel av honorna som fått ungar. Man måste se sådana här förändringar på lite längre sikt, det slår lite olika mellan åren, säger Stefan Andersson på länsstyrelsens fältenhet.
Det har även skett en blygsam ökning av antalet järvar. I fjol var det 66 järvföryngringar, i år landade det på 71 föryngringar.
Hur säker är
er inventering?
- Den är nog rätt bra. Det är stora ytor som letas av och de flesta familjegrupperna hittas igen.
När det gäller varg så har spår från två olika individer säkrats.
Kungsörnarna verkar ha haft ett tufft år. Endast 41 procent av kungsörnsreviren hade lyckade häckningar. Det är sämre än i fjol.
"Det dåliga häckningresultatet kan hänga samma med dålig tillgång på smågnagare", skriver länsstyrelsen i rapporten.
Drygt 15 personer från länsstyrelsen deltar i inventeringen. Och vädret kan vara en faktor som påverkar jobbet.
- Det är alltid väderproblem, men oftast går det att lösa genom att man åker dit en vecka senare eller så. I år var det ett område i Gabna sameby, söder om Kiruna, som vi inte kunde inventera i. Då finns det inget underlag för Sametinget att betala ut någon ersättning från. De räknar i stället ut genomsnittet lodjur baserat på de tre senaste åren, säger Stefan Andersson.