LLT vill flytta – kan bygga nytt för 350 miljoner

Luleå lokaltrafik vill flytta. Bolaget har tidigare förordat att en ny depå ska byggas på Porsön. Men det finns fler alternativ.

LLT vill lämna högkvarteret på Midgårdsvägen. En ny depå kan byggas på Porsön. Satsningen är på runt 350 miljoner.

LLT vill lämna högkvarteret på Midgårdsvägen. En ny depå kan byggas på Porsön. Satsningen är på runt 350 miljoner.

Foto: Jonny Vikström

Luleå2020-06-01 17:30

I den förstudie som Luleå kommun arbetar med utreds dessa tre möjligheter:

1) Bygga ut befintlig depå på Midgårdsvägen.

2) Bygga en ny depå på Porsön. Området ägs av kommunen och ligger strax norr om snötippen, på östra sidan av Haparandavägen.

3) Bygga en ny depå på Hertsön. Området är kommunal mark och ligger strax öster om Lerbäcken, på norra sidan av Hertsövägen.

LLT är tydlig med att man vill bygga nytt. Bland annat finns ett stort underhållsbehov i dagens depå.

"Vi har inte tillräckligt med utrymme för att garagera, serva och underhålla våra bussar. Dessutom är personalutrymmen begränsade. Dagens depå klarar inte heller morgondagens krav vad gäller utökat antal bussar samt ny teknik i form av morgondagens drivmedel. Att anlägga en ny depå under pågående produktion är en stor utmaning och förenat med ökade kostnader", skriver LLT:s vd Stefan von Below i ett mejl.

Vid den byggdialog som förts har bolaget förordat en ny placering på Porsön. LLT lyfter fram fördelar som att området ligger bra till sett till anslutningsvägar och tättrafikerade linjer och ger låga kostnader för "tomkörning". LLT uppger även att en ny anläggning kan ge synergieffekter för verkstad, tvätthall, tankning och garagering, samt även andra kommunala verksamheter.

Enligt von Below har dock LLT inte längre något huvudalternativ.

"Sedan byggdialogen har arbetet fortsatt och fler alternativ har kommit fram. Vi låter processen just nu ha sin naturliga gång och sedan tar vi ställning med all fakta på bordet", skriver han.

Stefan von Below bedömer att en ny depå med plats för cirka 100 bussar kostar ungefär 350 miljoner att anlägga. Byggtiden beräknar han till 2-6 år. Depån bör vara i drift senast år 2030, eftersom LLT då har som mål att vara fossilfria, enligt von Below.

Markförhållanden, exploateringskostnader, naturvärden och vattenavrinning är exempel på faktorer som kommunen tar hänsyn till i förstudien. En miljökonsekvensbeskrivning kommer att krävas om det blir ett planärende.

– Generellt kan jag säga att det är viktigt för kommunen att LLT:s verksamhet fungerar bra och vi vill lösa deras problem så bra det går. Sedan kräver de ett stort utrymme och marken måste ligga strategiskt till för dem. Så det är inte helt enkelt, säger Mia Persson, strateg vid Luleå kommun.

Kommunen räknar med beslut till hösten någon gång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!