LKAB får inte fram nog mycket järn till Luleå

LKAB kan inte leverera så mycket produkt som SSAB efterfrågar, det bekräftar gruvjätten. Bakgrunden är komplicerad men mynnar ut i en underdimensionerad Malmbana, förklarar Niklas Johansson, kommunikationsdirektör på LKAB. "Vi försöker köra så mycket vi kan, men vi får inte fram så mycket som de vill ha", säger han.

LKAB:s kommunikationsdirektör Niklas Johansson bekräftar att till stor del på grund av problem längs Malmbanan inte klarar av att leverera så mycket produkt som SSAB vill ha.

LKAB:s kommunikationsdirektör Niklas Johansson bekräftar att till stor del på grund av problem längs Malmbanan inte klarar av att leverera så mycket produkt som SSAB vill ha.

Foto: Jonny Vikström

Luleå2023-08-05 19:00

När SSAB presenterade sitt bokslut i mitten av juli intervjuades ståljättens vd Martin Lindqvist av Dagens Industri. Där framkom det att SSAB köpt järnmalm från Kanada och USA för att tillgodose sin produktion. 

Tillräcklig volym kunde inte levereras via Malmbanan, sade Lindqvist. 

LKAB bekräftar att så är fallet och Niklas Johansson förklarar att problemen är extra stora på sommaren då banarbeten genomförs av Trafikverket.

– Vi försöker köra så mycket vi kan köra, men vi får inte fram så mycket som de skulle vilja ha, säger Niklas Johansson som inte vill gå in i detaljer över hur mycket produkt som uteblivit.

– Tidigare har vi försökt trycka på med transporter innan barmarksperioden så att de kan bygga upp ett lager, men vi oroar oss för om banarbetesperioden förlängs.

Logistiken för LKAB är allt annat än enkel som under 2022 producerade 25 miljoner ton järnmalmsprodukter. 

Rågods från Svappavaaras sovringsverk körs norrut till Kiruna för fortsatt anrikning innan det skickas tillbaka söderöver. Ett förlängt produktionsstopp i Svappavaara under sommaren fick således konsekvenser över hela linjen. Att Kiruna behöver mer rågods från Svappavaara kan i sin tur spåras tillbaka till det stora skalvet 2020. Ett skalv som ännu plågar LKAB och där ett beslut fattats att lämna 90 miljoner ton järnmalm och gråberg orört som en pelare för säkerhet i området som drabbades. 

– Malmbanan är inte dimensionerad för sånt här och är extremt känslig för störningar. Det är inte heller så att vi har tåg som bara kan vara stående i väntan på att köras.

Det handlar inte om att de kör kortare tåg, utan snarare att avgångar uteblir. Problemet har pågått en tid och väntas fortsätta och eventuellt förvärras de kommande åren.

Gruvbolaget pressar på för att få tillstånd dubbelspår på Malmbanan, men det är en lång process innan rälsen kan läggas. Och ännu har inget tryckt på startknappen ännu. Däremot väntar omfattande underhåll och kapacitetshöjande åtgärder på Malmbanan i andra former under de kommande tio åren.

– Det kommer bli tungt under den här perioden och det krävs verkligen samarbete.Både vad gäller planering och hur arbetena utförs, säger Niklas Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!