LKAB bromsar – men inte i Norrbotten

Tuffare tider för gruvbolagen är inte längre lika allvarligt för länet, menar Hans L. Olofsson, redaktör på Norrbottens Affärer.

Foto: Göran Ström

Luleå2014-09-17 12:50

Bloomberg News rapporterar att det är fem år sedan järnmalmspriserna legat så här lågt - och analytiker som nyhetsbyrån talat med spår att fallet i närtid kan fortsätta med ytterligare tio till tolv procent.

I förrgår såg vi effekten av detta: LKAB drar i handbromsen och lanserar ett sparpaket på uppskattningsvis en miljard kronor.

Det är inget snack om saken - det är ett hårt slag, kanske främst för de anställda som hoppats att vikariat skulle övergå i tillsvidareanställningar och för de entreprenörer och konsulter som byggt sina verksamheter runt gruvbolaget i Kiruna och Malmberget.

Samtidigt kan det här beskedet bli en väckarklocka för en industri som fortfarande förlitar sig lite för mycket på ett företag.

Det är trots allt så att vi lätt glömmer bort de tuffa tider som emellanåt drabbar också LKAB. I stället drar vi oss till minnet lokala högkonjunkturer, mångmiljardinvesteringar och stora möjligheter för den lokala industrin att expandera. Samtidigt har det dock hänt mycket med norrbottningens krismedvetenhet. Inte minst genom Northland resources kamp mot att nå lönsamhet.

Samhällenas - eller för den delen Norrbottens - ekonomi kretsar inte längre uteslutande runt utvinningen av mineraler ur marken. Fler företagare hittar andra ben att stå på, samarbeten med andra delar av det lokala näringslivet och nya kunder på andra platser i landet, eller i vissa fall världen.

I slutet av året spår samma analytiker som ser en ytterligare nergång i närtid att järnmalmspriserna ska stiga igen. Samtidigt är LKAB högst beroende av att öka sin produktion genom de nya gruvorna i Svappavaara, för att på så sätt kunna slå ut de fasta kostnaderna på en större mängd malm - en förutsättning för att kunna överleva på en marknad där marginalerna kommer att pressas ännu mer.

I början av 90-talet ansågs nästa framtidsindustri i Kiruna vara rymden och stora satsningar gjordes. Nu kommer nästa våg: Luleå tekniska universitet utökar forskningsverksamheten och lockar nya nyckelkompetenser till staden, de olika grenarna av rymdindustrin närmar sig varandra och utökar samarbetena, samtidigt som organisationer som Spaceport Sweden försöker hitta vägar att nå de breda massorna. Tillsammans försöker man göra Kiruna världsledande.

I länet har vi ett starkt universitet som kan komplettera näringslivet. Sedan en tid finns nätverk där kommuner ska hjälpa till att föra företag och forskare närmare varandra. Nu är det dags att ta den möjligheten - vem ska hinna när det blir full fart igen?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om