I Sverige dör i genomsnitt en person på jobbet varje vecka. För att uppmärksamma de skrämmande siffrorna och för att lyfta arbetsmiljöfrågan hölls på fredagen en manifestation i Luleå. Ett 50-tal personer slöt upp i det fackeltåg som anordnats av IF Metall och Byggnads. Tåget gick från Floras kulle och avslutades med ljusmanifestation i Stadsparken.
I skenet av de brinnande ljusen och sedan offren hedrats med en tyst minut tog Heino Wahter, arbetsmiljöansvarig i IF Metall Norrbotten, till orda:
– Det är väldigt skrämmande att så många har omkommit och det visar att arbetsmiljöarbetet måste prioriteras. Döden på jobbet är ett faktum. Nu måste nolltolerans gälla, sade han.
Han gav också en känga till den förra regeringen som han anser inte har prioriterat arbetsmiljöfrågor genom att anslagen till Arbetsmiljöverket minskats. Samtidigt uttryckte han oro över att den nya S-regeringens 100 miljonerssatsning på arbetsmiljöfrågor föll i budgetomröstningen.
– Jag räknar med att riksdag och regering tar krafttag och får igång arbetsmiljöarbetet, sade Heino Wahter.
Och fortsatte:
– Hur många ska behöva dö innan något händer?
Jonas Lassinantti, 27-årig lastbilsmekaniker från Luleå, var en av dem som deltog i fackeltåget.
Varför kändes det viktigt att gå hit?
– För att uppmärksamma att det fortfarande händer på våra arbetsplatser. Folk kommer inte hem till sina familjer, säger Jonas Lassinantti.
Även Luleås kommunaråd Yvonne Stålnacke (S) fanns på plats.
– Det är orimligt att 50 personer åker till sitt jobb på morgonen och sedan inte kommer hem mer.
Hon framhöll den forskning kring arbetsmiljö som görs vid Luleå tekniska universitet och vikten av att den sker i samverkan med arbetsmarknadens parter.
Stålnacke betonade även fackföreningarnas viktiga roll i arbetsmiljöarbetet.
– Jag vill tacka er för att ni håller frågan levande, sade hon.