Livskvalitet - med glimten i ögat

Höger öga har en skada från barndomen. För åtta år sedan tappade hon synen i vänster öga. Hon tvingades sälja gästhemmet som hon drev och hon och hennes dåvarande man avvecklade också det reseföretag som de hade. Livskvaliteten har hon emellertid behållit.- Jag ser möjligheter, inte hinder, säger Ulla Bergeros, 64.

"Är det orkanen Irene?". En plötslig vindpust har slagit omkull pelargonen på Ullas balkong och söndrat både blomma och kruka.

"Är det orkanen Irene?". En plötslig vindpust har slagit omkull pelargonen på Ullas balkong och söndrat både blomma och kruka.

Foto: Bengt-Åke Persson

Luleå2011-09-12 06:00

Vi möter henne i den vackra lägenheten i det hus som en gång var sjukhemmet Vängåvan på Gültzauudden i Luleå. Från balkongen har hon en härlig utsikt över Luleälven. Hon berättar om trädgården med bland annat potatisland som hon och de andra boende har. På balkongen prunkar vackra blommor i stora krukor.

Vi slår oss ner vid köksbordet. Ulla Bergeros serverar kaffe och kanelbullar - som hon bakat själv. Fotografier på döttrarna Åsa och Anna och barnbarnen Leo och Ted på väggen och på fönsterbänken fångar vår uppmärksamhet. De är centrala i Ullas liv och hon reser ofta till Linköping och Stockholm där de bor. Umgänge med goda vänner, kulturevenemang, cykelturer och träning på gym är annat som hon inte kan leva utan.

Många är ensamma
Att slå vakt om synskadades rättigheter och möjligheter tar mycket av Ulla Bergeros vardagstid. Hon är ordförande i Norrbottensdistriktet av Synskadades Riksförbund, SRF, och nominerades nyligen till förbundsstyrelsen.

- Jag ser i det stora men inte i det lilla. Det här är mitt viktigaste verktyg, säger hon och lyfter upp förstoringsglaset som ligger på bordet.

Att se till att synskadade får tillgång till de hjälpmedel och den övriga hjälp som de behöver är en huvudsak i arbetet i SRF.

- Det finns mycket att tillgå som möjliggör god livskvalitet. Tyvärr är det många synskadade som skäms för sitt handikapp. Många är ensamma och isolerade och lever begränsade liv. Enligt Syncentralen finns det minst 2 500 synskadade i Norrbotten, men bara 450 är medlemmar i SRF, säger hon.

Får prata med andra
Själv blev Ulla Bergeros snabbt medlem i SRF efter att under en fiskeresa till Norge tillsammans med goda vänner ha drabbats av näthinneavlossning i vänster öga med totalt synbortfall som följd.

- Jag borde ha sökt sjukhusvård omedelbart när näthinnan lossnade men jag ville inte avbryta vår resa. Vid hemkomsten till Luleå blev jag skickad till sjukhuset i Umeå och fick genomgå operation efter operation men det gick inte att rädda synen.

- I SRF får jag prata med andra drabbade. Det blir en sådan gemenskap och det betyder oerhört mycket att kunna öppna sig helt.

Hon blev invald i SRF Norrbottens styrelse året efter att hon hade blivit medlem i Luleå lokalförening av SRF, och sedan blev hon ordförande.

Helt ny värld
- Det är ett stimulerande engagemang. Jag har lärt mig nya saker. En helt ny värld har öppnat sig för mig. Jag ser möjligheter i stället för hinder och jag är bra på att hitta lösningar på problem. Det gäller att hitta ett bra förhållningssätt till sin sjukdom och fylla livet med nytt innehåll.

- Direkt efter att ögonläkaren ställt en diag-nos görs ett besök på Syncentralen som erbjuder praktiska hjälpmedel som förstoringsglas och kikare men också kurator, psykolog, arbetsterapeut och kurser. Att ha blivit synskadad är svårt att ta till sig och det är väldigt bra att ha Syncentralen att vända sig till, säger Ulla Bergeros.

Arbetar för syntolkning
Efter besöket på Syncentralen får den synskadade besök av en syninstruktör som erbjuder hjälp med anpassning i hemmet.

- Det kan vara att lära sig använda vita käppen, att få hjälp med markering av spisen och möbler och att ställa in apparater. Framför allt är det en vän som kommer hem till en och pratar, säger Ulla Bergeros.

Det finns mycket hjälp att få, men det behövs mer. Ulla ger två exempel:

- Många mår dåligt och det psykosociala stödet är eftersatt. Vi arbetar också för syntolkning på teatrar, konserter, hockeymatcher, basketmatcher och annat, alltså personer som tolkar det som händer på scener och arenor.

Den 12-13 november i år ska SRF Norrbotten fira 80-årsjubileum. Det blir ett firande i hälsans tecken.

- Det blir friskvård, hälsa, lite nostalgi och dans, säger Ulla Bergeros.

Själv ägnar hon sig åt allt det där i vardagen. Hon försöker göra livet till en fest i mesta möjliga utsträckning och lyckas bra tack vare en grundläggande ljus livssyn och ett stort mod att våga utmana sig själv men också att våga be omgivningen om hjälp.

Hon är vackert sminkad och bär vackra kläder när vi träffas.

- Jag har alltid varit modeintresserad och sminket sitter i ryggraden. Att måna om utseendet ger mig trygghet. Jag är lite fåfäng, säger Ulla Bergeros.

Älskar elefanter
Inredning är ett annat stort intresse hos Ulla Bergeros. Det märks i hennes hem. Hon berättar om en stor och mycket speciell tavla med en elefant.

- Hon flyttade in hos mig när jag hade fått den här lägenheten. Efter resor till Afrika med safarin älskar jag elefanter.

Sedan tar hon oss till sitt sovrum.

- Titta här, säger hon och pekar på en spännande fondvägg i zebramönster.

Innan hon tappade synen på vänster öga drev hon Furufjärdens gästhem utanför Luleå och hon säger:

- Att inreda gästhemmet är bland det roligaste som jag någonsin har gjort yrkesmässigt.

Ska ta hand om Ted
Ulla Bergeros är till freds med sitt liv trots den svåra synskadan. Några saker saknar hon, till exempel att kunna köra bil.

- Att kunna köra bil är frihet. Nu är det kollektivtrafik som gäller. Jag reser ofta till mina döttrar. Anna bor i Stockholm. Åsa bor i Linköping och för att komma till henne får jag både flyga och åka tåg.

- Åsa har drivit en stor hästgård, men har just sålt den.

- Anna jobbar i modebranschen och håller tillsammans med sin engelske man som är arkitekt på att bygga ett hus i Stockholms skärgård. Det blir inflyttning i oktober och då ska mormor ta hand om lille Ted, 1 år. Det ser hon fram emot, säger Ulla Bergeros och ler lyckligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om