Livet med döttrarna - en spännande resa

Eva Lager har två döttrar med funktionshinder. Hon gör allt för att de ska få bra liv.- Lisa är otroligt positiv och behöver bromsas ibland. Emma är tungsint och behöver pushas, säger hon.Eva håller på med en bok som hon hoppas ska bli till hjälp i andra familjer med funktionshindrade barn.

Mamma Eva Lager följer Lisa till skolan, Kungsfågeln i Luleå gymnasieby. Innan de skiljs åt kramas de. FOTO: Kurt Engström

Mamma Eva Lager följer Lisa till skolan, Kungsfågeln i Luleå gymnasieby. Innan de skiljs åt kramas de. FOTO: Kurt Engström

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2009-12-21 06:00
Vi möts i Eva Lagers hem på Tunastigen i Luleå. Det är fyllt av målningar i de starkaste färger som hon själv har skapat. Hon är sjukgymnast men en bindvävssjukdom har tvingat henne att överge yrket. Under en rehabilitering fick hon chans att prova på sidenmålning. Det intresserade henne mycket och hon fortsatte med akvarellmålning.
Hon har samlat 42 målningar till en bok som heter "Sinnebilder för din inre resa". Varje bild har hon försett med en text.
- Det är intuitiva bilder och texter. Jag hoppas kunna hjälpa människor ett stycke vidare på livsresan, säger hon.
Två bilder
Hon plockar ut två bilder ur samlingen som har fungerat som vägledning för döttrarna Emma och Lisa Byström.
Emmas bild och text har titeln "Vilken eld ger du näring i dag?".
- Emma är tungsint. Vi diskuterar om hon vill vara en sur eld som bara ryker eller en glad eld som värmer och ger ljus. Hon väljer alltid att vara en glad eld.
Lisas bild och text heter "Väx som ogräs" och tar upp människans rätt att vara den hon är. Det här är ett stycke ur texten: "Väx som ogräs! Väx i glädje, för att du vill. Inte för att någon annan har sagt att du ska. Vem äger rätten att säga att bara en viss sorts blomster får finnas?".
Djup visdom
Storasyster Emma, 22, har autistiska drag. Hon gick ett vanligt program i gymnasieskolan. I dag bor hon i ett gruppboende och går i en dagverksamhet.
- Emma har ett djup och en visdom som många vuxna saknar. Hon läser av människor på nolltid. Om någon säger en sak till henne men menar en annan sak så blir den personen avslöjad omedelbart.
- Hon är väldigt andlig. Hon drömmer sanndrömmar, tolkar och hämtar kunskap ur drömmar, säger Eva.
Lever här och nu
Lillasyster Lisa är 19 år gammal och har diagnosen adhd. Hon går särgymnasiets program Mabo i gymnasiebyn i Luleå. Mabo står för mat och boende och programmet ska förbereda eleverna för eget boende med matlagning, bak, tvätt och städning.
- Lisa skulle kunna heta Lysa. Hon lyser och lever här och nu. Hon är en livsnjutare för vilken ingenting är omöjligt. Hon läser mycket, till exempel Harry Potter-böckerna och Vargbröder som är en ungdomsserie.
- Lisa saknar tidsuppfattning. När hon sommarjobbar kan hon rensa ogräs i tre timmar lika gärna som i en kvart.
Ställer krav
Vi får träffa Lisa en stund innan hon åker till skolan. Hon bjuder in oss till sitt rum. Det är perfekt städat. Lisa pekar på en lapp på dörrkarmen där mamma Eva har skrivit upp hur hon ska städa rummet.
- Det är fint i lådorna också, säger Lisa.
Eva ställer många krav på Lisa liksom hon gjorde på Emma så länge hon bodde hemma. Döttrarna ska framförallt uppföra sig ordentligt så långt de kan. Det gäller hemma och överallt där de rör sig.
En björntjänst
- Många föräldrar med funktionshindrade barn blir överbeskyddande och vill inte ställa några krav. Men det är en björntjänst. Barnen får det mycket lättare i livet om de får lära sig att till exempel hålla ordning omkring sig och uppföra sig ordentligt, säger Eva.
Lisa ler glatt. Hon trivs med de regler som mamma sätter upp. Hon berättar glad och stolt att hon har slutat att äta sötsaker enligt ett kontrakt som hon och mamma har skrivit.
- Jag har varit ett kak-, godis- och smetmonster tidigare, säger hon.
Får bråka
Eva Lager berättar att Lisa är glukosintolerant. Det i kombination med att hon har adhd gör att hon påverkas negativt av socker. Hon har blivit mycket lugnare sedan hon slutade äta kakor och godis och hon har gått ned i vikt.
Lisa tar medicin för sin adhd också. Men det dröjde länge innan hon fick diagnosen.
- Jag fick höra "men hon är ju utvecklingsstörd" när jag krävde en utredning. Som förälder får man får bråka och stå på sig. Lisas liv har blivit mycket lättare med medicinen, säger Eva.
Dagbok med bilder
Lisa plockar fram en bok - "Boken om mig" - som innehåller fotografier på henne i skolan och texter som hon har skrivit till. Det är som en dagbok med bilder. Varje elev i hennes klass har en sådan bok som handlar om dem själva och det de gör i skolan.
Lisa bläddrar och berättar glatt och stolt. Hon vill speciellt visa några sidor där hennes bästa kompis Anna är med. Anna är också en jätteglad tjej, det är därför hon är Lisas bästa kompis.
Lisa högläser ur boken. Hon är väldigt bra på att läsa men hon har svårigheter att skriva.
Prao i butik
- Med tanke på att det är så mödosamt för henne att skriva så föreslog jag att hon skulle få en dator att skriva på i skolan. Nu har hon det och det gör att hon får en annan glädje och mer inspiration i sitt skrivande, säger Eva.
Hon berättar att Lisa är prao-elev i butiken Nordansmak som säljer olika ekologiska produkter.
- Det är på onsdagar och det är roligt, säger Lisa.
Hon älskar att sjunga och drömmer om att få göra det i Process - den berömda Luleåorkestern som består av människor med funktionshinder.
Bra vuxenliv
Eva Lager tror att hennes döttrar kommer att få bra vuxenliv.
- Jag tror att båda kan klara av ett jobb också. Emma skulle till exempel kunna stå i en tebutik. Hon är jättebra på teer och vet genom att bara lukta på olika sorter vad de är bra för.
- Lisa kan nog fortsätta att studera, på folkhögskola eller någon annan skola. Hon har mycket resurser och kan säkert hitta ett jobb. Det ska vara ett socialt jobb. Lisa är nästan översocial. Något som gör mig orolig är att hon är så söt och samtidigt så naiv. Hon kan råka illa ut. Det tror jag inte när det gäller Emma. Hon slår först och frågar sedan om hon blir antastad, säger Eva Lager.
Spännande varje dag
För egen del hoppas Eva att den nya bok som hon nu håller på med ska bli utgiven och att hon en dag ska kunna starta ett eget företag och åka runt och föreläsa om att leva med och stötta funktionshindrade barn.
- Livet med Emma och Lisa har lärt mig oerhört mycket. Det är spännande varje dag, att följa deras resa.
- Jag och min man Christer jobbar oerhört mycket med dem för att stärka deras självkänsla och självförtroende. Vi ger dem ansvar och höjer ribban hela tiden och vi jobbar mycket med struktur och tydlighet, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om