"Livet Àr skoningslöst men vackert"

Som fröken i skolan med eleverna Fredrik Nilsson, Daniel Rassa och Simon Nilsson. Barnen har varit Lenas terapeuter.

Som fröken i skolan med eleverna Fredrik Nilsson, Daniel Rassa och Simon Nilsson. Barnen har varit Lenas terapeuter.

Foto: Bengt-Åke Persson

LuleÄ2010-11-01 06:00
Det har gĂ„tt tvĂ„ Ă„r och en dag efter olyckan som tog Hans-Gunnar Wikströms liv. Ännu har Lena Lindberg-Wikström inte förmĂ„tt sig till att övernatta hĂ€r ensam. Men hon har varit hĂ€r mycket tillsammans med andra och hon har kommit sĂ„ lĂ„ngt i bearbetningen av det som hĂ€nde att hon orkar berĂ€tta och visa platsen för oss frĂ„n NSD.
Var lÀrare
Lena och Hans-Gunnar fick 25 Ă„r tillsammans.
- Jag fick tre barn med honom och tvĂ„ bonusbarn.
- Jag var drottning i mitt imperium. Nu Ă€r det bara jag kvar, sĂ€ger hon.
Hans-Gunnar var lÀrare liksom Lena Àr och de arbetade bÄda pÄ VÀstra skolan i Jokkmokk. Musik var deras stora gemensamma intresse. De undervisade i bland annat musik och de upptrÀdde som sÄngare och musiker.
- I skolan kunde jag leda en klass i musik och HG, som han kallades, kompade pĂ„ pianot.
- HĂ€r i stugan i Saskam har mĂ„nga elever varit pĂ„ utflykt och lĂ€ger genom Ă„ren. Mina förĂ€ldrar var ocksĂ„ lĂ€rare och det var de som byggde upp det hĂ€r, sĂ€ger Lena.
Kanoten vÀlte
Den 18 oktober 2008 var Lena och hennes syster Karin pÄ resa i Stockholm för en begravning. Hans-Gunnar hade stannat hemma i Jokkmokk för att tillsammans med sin pappa gÄ pÄ konstnÀren Lars Piraks begravning.
- Lars begravdes den 17:e oktober. PĂ„ morgonen den 18:e skjutsade HG en begravningsgĂ€st till bussen. Sedan begav han sig hit till Saskam. En isskorpa hade lagt sig över sjön och han tog kanoten i stĂ€llet för bĂ„ten nĂ€r han skulle lĂ€gga nĂ€t hĂ€r utanför pĂ„ Saskamsjön. SĂ„ vĂ€lte kanoten och han hamnade i det iskalla vattnet. Han lyckades simma i land pĂ„ Haraudden. Boende i nĂ€rheten hörde hans rop pĂ„ hjĂ€lp. Han fördes med helikopter till GĂ€llivare sjukhus, berĂ€ttar Lena.
LÄg nedsövd
Hon plockar fram sin mobiltelefon och lÀser upp ett sms frÄn Hans-Gunnar. Han skrev det pÄ morgonen innan han paddlade ut för att lÀgga nÀt. Det börjar: "Till min Àlskade hustru. Solen gÄr upp och dimman lÀttar. Ni vet inte vad ni missar...".
Sedan berÀttar Lena om samtalet frÄn GÀllivare sjukhus som hon fick i Stockholm. En lÀkare sa att han hade hennes make hos sig, att han hade rÄkat ut för en kanotolycka. Han var svÄrt nedkyld och lÄg nedsövd med hjÀrt- och lungmaskin. LÀget var allvarligt men lÀkaren var hoppfull om att kunna klara Hans-Gunnars liv.
Som teater
- Tiden bara stannade. Jag och min syster ringde runt till mĂ€nniskor och alla bad för hans liv. NĂ„gon skickade healing till honom. Det gick inget flyg sĂ„ att vi skulle ha kunnat ta oss hem den dagen utan först nĂ€sta dag.
- Ett antal timmar senare ringde lĂ€karen igen. Han beklagade sig. Det hade inte gĂ„tt att rĂ€dda Hans-Gunnars liv. Han var borta!
NÀsta dag kunde Lena Àntligen ta sig till sin make, till hans bÄr.
- Han lĂ„g dĂ€r och sĂ„g ut precis som vanligt men "det var ingen hemma". Han hade lĂ€mnat kroppen. Det kĂ€ndes som att vara med i en teater. Jag ville sĂ€ga "sluta nu, lĂ„t oss fortsĂ€tta med livet som vanligt".
Elever kom
Lena var i ett chocktillstÄnd. Hon beskriver det som att kroppen hade "stÀngt av".
- Jag ringde hem barnen frĂ„n Barcelona och UmeĂ„. Folk kom hem till oss med blommor, ljus och mat. Jag tĂ€nkte "vad gör ni hĂ€r?", "vem ska Ă€ta det hĂ€r?".
NÀr Hans-Gunnars och Lenas elever frÄn VÀstra skolan kom och lÀmnade teckningar sÄ började Lenas chock slÀppa.
- De ritade och skrev saker som "Varför skulle du dö?", "Du skulle ha tagit bĂ„ten i stĂ€llet!", "Nu fĂ„r du spela musik med alla i himlen.".
Till begravningen kom 400 personer. Det blev mycket musik, med bland andra tio folkmusiker och kören som Hans-Gunnar och Lena var med i.
Stor kÀrlek
Hon pÄpekar att sorgearbetet mÄste fÄ ta lÄng, lÄng tid. Hon Àr i sorgen men nu efter tvÄ Är har "tacksamhet" utkristalliserats som det stora ordet.
- Det verkar inte som att man kommer tillbaka. Det Ă€r sĂ„ obegripligt. Men jag kĂ€nner sĂ„dan djup tacksamhet över den stora kĂ€rlek som jag fick erfara tillsammans med HG och allt det vi fick göra. Det dĂ€r lever fortfarande.
Hans-Gunnars död har gjort Lena orÀdd.
- Jag har utvecklats. Det vĂ€rsta som kan hĂ€nda har hĂ€nt. Jag har varit rĂ€dd för sĂ„ mycket. Nu har jag varit lĂ€ngst ner pĂ„ botten. Nu Ă€r jag inte rĂ€dd lĂ€ngre, sĂ€ger hon.
Stugan i Saskam har varit smultronstÀlle för mÄnga generationer, en plats för glÀdje, sÄng, spel och dans.
Efter olyckan som tog Hans-Gunnars liv samlades familj, slÀkt och vÀnner hÀr för att minnas och för att tÀnda ljus och hela platsen.
- Jojkaren Lars Guttorm ville komma hit för att se Hans-Gunnars "avreseplats" för att sedan jojka den.
- Vi ska fortsĂ€tta att bada och fiska hĂ€r. Det hĂ€r ska fortsatt vara en plats för glĂ€dje och gemenskap, sĂ€ger Lena.
Ny ödmjukhet
Lena gick tillbaka till arbetet som lÀrare ganska snart efter Hans-Gunnars död. Det kÀndes bÀst sÄ och hon fick vara med pÄ sina egna villkor.
- Jag var dĂ€r fast Ă€ndĂ„ inte riktigt. Jag följde min assistent som en hund. Min funktionsnedsĂ€ttning gav mig en ny ödmjukhet i arbetet som speciallĂ€rare. Barnen och ungdomarna har ocksĂ„ en terapeutisk inverkan pĂ„ mig. De torrpratar aldrig som vuxna kan göra utan Ă€r alltid raka och Ă€rliga, sĂ€ger hon.
Lena har fortfarande svÄrt med koncentrationen men fungerar annars som vanligt i skolan nu.
- Vilken lycka att jag har ett jobb, sĂ€ger hon.
Ingen tidtabell
Hon uppmanar oss och alla andra som hon möter pÄ sin vÀg att ta vara pÄ dem vi Àlskar medan vi har dem kvar. Hon ber oss att inte vÀnta, inte spara utan fira livet.
- Var tillsammans! FĂ„nga dagen! Lev i nuet!
- Livet Ă€r skoningslöst men vackert. Goda relationer Ă€r det enda som rĂ€knas. Storslagna, vackra mĂ€nniskor dör hela tiden. Det finns ingen tidtabell. Man blir rikare och ödmjukare om man vet det, sĂ€ger hon.
NÀr Lena och Hans-Gunnar skiljdes inför hennes resa till Stockholm pussades och kramades de och han frÄgade "Hur ska jag klara mig utan dig i tre dagar?". Lena försÀkrade att det skulle gÄ bra och att hon ju inte skulle lÀmna honom.
- Jag tĂ€nkte inte tanken att det skulle kunna bli tvĂ€rtom, att han skulle lĂ€mna mig, sĂ€ger hon nu.
Namn: Lena Lindberg-Wikström.
Ålder: 53 Ă„r.
Familj: Barnen Hannes, 25, Stockholm, civilingenjör och interaktionsdesigner, Mimmi , 23, Malmö, studerar internationella relationer och Hugo, 21, Madrid, studerar till lÀrare i spanska och engelska. Bonusbarnen Josefin, 36, Jokkmokk, som ocksÄ har gett tvÄ bonusbarnbarn och Ida, 32, Stockholm, som har gett ytterligare ett bonusbarnbarn.
Yrke: Specialpedagog, nu pĂ„ Östra skolan.
Intresse - bland mÄnga
andra:
Musik.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om