Det är Havs- och vattenmyndigheten som klassificerar om en badplats har utmärkt, bra, tillfredsställande eller dålig kvalitet på badvattnet utifrån vattenprover.
– Vi använder inte bara årets statistik när vi klassificerar. Utan vi tittar på prover som tagits under fyra år, säger Åsa Andersson, utredare på Havs- och vattenmyndigheten.
I Luleå är det Fritidsförvaltningen som är ansvarig för att vattenprover tas på tolv badplatser i kommunen. Från norr i Rörbäck till Morön i söder.
– Vi tar prover på samtliga platser tre gånger per badsäsong, säger Jan Blomkvist, ansvarig för badstränderna.
Han tycker att standarden på stränderna håller en bra kvalitet.
– Överlag har standarden varit bra, det har aldrig gått så pass långt att vi behövt göra en utredning. Det är ganska otroligt, säger Jan Blomkvist.
Vilken av badplatserna rekommenderar du?
– Alla badplatser är bra tycker jag. Sen har vi två som sticker ut och det är Gültzauudden och Lulsundet. Det är för de är handikappanpassade med bryggor och ramper. Det är en satsning från kommunens sida som vi är stolta över, säger Jan Blomkvist.
Dock är det fyra av badplatserna dem bevakar som inte håller vattenstandarden. Brändön, Kängsön, Mörön och Näset har fått stämpeln dålig kvalitet. Ett resultat som förvånar Jan Blomkvist.
– Näset kan jag inte tänka mig. Där är vi dagligen och kontrollerar att allt finns, säger Jan Blomkvist.
– Brändön kan jag förstå lite mer. Den stranden är mer eller mindre nedlagd, säger han.
Fritidsförvaltningen sköter dagligen om åtta av stränderna under badsäsongen förutom vattenproverna. Där tar de hand om sopkorgar, toaletter och nedskräpning av stranden. Vid resterande badplatser samlas endast vattenprover in och det finns inga planer på att åtgärda problemen.
Mia Jonsson är på semester med familjen och passar på att besöka Storsand under tisdagsförmiddagen. Familjen har kommit upp till Luleå för att besöka släktingar som bor i närheten. De har hunnit besöka ett flertal stränder i Luleå under sina resor upp i norr, men de brukar inte tänka på vattnets kvalité när de badar.
– Jag utgår från att det är kontrollerat och fräscht vatten på de mer officiella badplatserna, säger Mia Jonsson.
Skulle ni undvika en badplats om ni fick vetskap om att ni badade i dåligt vatten?
– Om det inte skulle vara bra kvalitet på vattnet och inte passerar de gränsvärden som finns skulle jag absolut välja bort den stranden, säger Mia Jonsson.