Under flera år har misstankar riktats mot tatueringsstudion Blessed Ink. När polistillslaget mot verksamheten förbereds startar företagaren och konstnären Mikael Lindgren ett nytt tatueringsföretag – med samma namn.
– Tanken var att vi skulle använda Blessed Inks varumärke och göra en franchise-kedja, över hela Sverige. En tatueringskedja med online bokningssystem, kontantfritt och allt sådant där – och ett ordentligt varumärke. På samma sätt som vilken kedja som helst, för det finns inte i dag, säger Mikael Lindgren när vi når honom på telefon.
Blessed Ink Sweden AB bildas den 26 januari i år.
Till ordförande väljs Mikael Lindgren. Vid hans sida i styrelsen sitter en 26-årig man.
Han har varit ansiktet utåt för tatueringsverksamheten i centrala Luleå.
Han är också en av de personer som grips och anhålls vid insatsen den 7 februari.
– Då gick proppen ur och jag sa stopp: "Det blir ingenting. Vi pausar det där och andas några minuter".
Att han döpte det nystartade företaget med samma namn som tatueringsstudion har en enkel förklaring, hävdar Mikael Lindgren. De hade hunnit "en bit på vägen" med sitt varumärke och byggt upp ett visst värde.
Det enda samarbetet han tidigare haft med Blessed Ink är vid en tatueringsmässa, förklarar Lindgren som tidigare har ägt fastigheten där studion inryms.
Tycker du att det är bra för varumärket att en person som ansvarar för Blessed Ink är dömd för grovt narkotikabrott?
– Han har ingenting med bolaget att göra i dag. Han hade det då. Det är så klart att det inte är bra. Men de som driver det i dag... Från där jag sitter i mitt kontor kan jag inte se att det pågår några olagligheter på Blessed Ink.
Han förnekar bestämt att hans initiala tanke var att ta över verksamheten i den aktuella studion.
Rättsväsendet misstänker kopplingar mellan den verksamheten och organiserad brottslighet. Vad har du för kommentar till det?
– Jag har ingen uppfattning om det. Om det är deras bedömning, så är det så. Det är givetvis ingenting jag känt till när jag fattade intresse för detta ur ett affärsmässigt perspektiv. Hade jag nåtts av sådan information hade jag aldrig tagit i varumärket med tång. Det skulle av uppenbara skäl vara en dålig affär.
Men borde du inte ha gjort en bättre bakgrundskontroll, innan du tog företagsnamnet?
– Ja, med facit i hand. Absolut. Men det blir heller ingenting av det. De misstankar som nu finns har ju inte varit offentliga och möjliga för mig som investerare att kontrollera. Jag tror knappast det är möjligt för mig som affärsman att ringa till polisen och fråga om eventuella ställföreträdare för bolag är föremål för misstankar. Det vore givetvis bra om så var fallet, men nu är det inte så. Det enda jag som affärsman kan och bör göra, är att aldrig befatta mig med verksamheter som är föremål för misstanke om brott. Och det är också så jag har agerat.
Mikael Lindgren konstaterar sedan:
– Jag är besviken på hur det blev och nu blir det tjorvigt och uppförsbacke. Men det är fortfarande en väldigt bra idé. Vi kommer att genomföra det, men med ett nytt varumärke. Idén är fortfarande super. På något sätt är det tur att det hände nu och inte om ett halvår. Då hade det varit riktig katastrof.
En vecka efter det samordnade tillslaget inkommer en ändringsanmälan till Bolagsverket från Mikael Lindgren. Företaget ska inte längre ha namnet Blessed Ink Sweden AB.
I samma dokument klarläggs det att 26-åringen avgår som styrelseledamot och verkställande direktör.
Med det nybildade bolaget går Mikael Lindgren vidare med planerna att öppna en nationell franchise-kedja.