Kask: "Nej, jag har inget företag"

"Är detta ett företagsköp?" Jag stirrar på skärmen framför mig, oförmögen att begripa vad som menas. Efter några sekunder förstår jag att jag måste göra ett val. Jag trycker "nej". Jag har inget företag. Men jag har en familj som gillar att äta.

När matbudgeten spricker varje månad behövs utan tvekan både bättre planering och högre impulskontroll.

När matbudgeten spricker varje månad behövs utan tvekan både bättre planering och högre impulskontroll.

Foto: Montage

Luleå2021-12-03 05:00

I början av månaden är jag hoppfull och säger till mannen att den här månaden ska vi äta upp det vi har i frysen, strunta i uteluncher, hämtmat och dyra panikinköp. Vi ska PLANERA! Äta efter säsong och fynda bland kampanjvarorna. Aldrig, aldrig kasta mat och laga storkok för hela veckan varje söndag. 

Tanken är som bekant ofta god. Från tanke till handling är vägen sällan rak. När halva månaden har passerat skenar matkostnaderna som vanligt. Förutom de fem välplanerade kassarna jag klickade hem via nätet har de flesta andra inköpen styrts av hunger, plötsliga infall, slarv och minnesförlust. 

Ekonomipacket med köttfärs blev visst kvar i frysen så det blev till att köpa ett nytt. Färdiggrillad kyckling blev torsdagsmiddag när arbetsdagen blev för lång och på fredagen var motståndskraften mot barnens tjat om mat från hamburgerrestaurangen fullständigt nednött. Storkok räcker inte mer än till en vanlig middag för fem personer och gigantiska kok orkar ingen dra igång när söndagen kommer. 

Jag är fast i ett ekorrhjul, där maten i takt med stigande livsmedelspriser är en ständigt växande utgift. I dag står mat och alkoholfria drycker för nära 14 procent av hushållens totala konsumtion. För mig och min familj är det garanterat mer. 

Den som har lite tålamod kan absolut tjäna pengar på att jämföra priser, det visar vår senaste undersökning. Men det gäller att vara vaksam. Det ständigt växande utbudet av varumärken förvirrar. Butikernas egna märken är ibland förvillande lika de gamla trotjänarna, åtminstone på utsidan. Hur det är med innehållet överlåter jag till andra att svara på. 

Billigast är sällan bäst när det kommer till mat. Ett väldigt lågt pris betyder troligen att det tummas på både djurhållning och vettiga arbetsvillkor för de som arbetar i produktionen. För att inte tala om miljöbelastningen när mat transporteras tusentals mil från producent till kyldisk. 

Två år efter vår förra prisundersökning är jag fortfarande en splittrad konsument som vill äta gott, värna djur och natur så långt det går och gärna ha en lite mer kvar på kontot när månaden är slut. Den ekvationen får jag fortfarande inte ihop. Men jag är tacksam för alla tips så länge de går ihop med heltidsarbete, barn i låg- och mellanstadiet och ständig brist på tid. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!