Den 26 augusti 2019 beslutade kommunfullmäktige nämligen att bolagen, som ägdes till 51 procent av näringslivet och 49 procent av kommunen, skulle fusioneras in i det nyskapade, helägda bolaget Luleå Business Region (LBR).
Formuleringen löd bland annat: "Luleå Business Region AB förvärvar respektive bolag i sin helhet och de förvärvas initialt in som dotterbolag in i Luleå Business Region AB, med avsikten att dessa vid tillfälle i sin helhet ska fusioneras in i köparens verksamhet".
Bakgrunden var att verksamheten stred mot regelverket. Kommunen var minoritetsägare men stod för en betydande del av finansieringen, vilket Konkurrensverket slagit ned på i liknande fall.
Men någon fusion blev det aldrig. I stället gjordes ett så kallat inkråmsförvärv. Arbetet leddes av dåvarande vd för Luleå kommunföretag, Roger Danell.
– Det nya bolaget köpte de delar av verksamheten de ville ha. Det vill säga pågående avtal. Och så gick personalen över till den nya organisationen. Ingen verksamhet blev kvar i bolagen. Det var den lösning vi såg som mest fördelaktig, säger Danell.
På bolagsstämman i mars beslutade Luleå näringslivs ägare att bolaget skulle likvideras, och i maj tog Visit Luleås ägare samma beslut.
– Det fanns ingen som ville ta över organisationsnumret och då hade det bara inneburit kostnader, säger Jens Lundström, tidigare ordförande i Luleå näringsliv.
Vilken är då skillnaden? Daniel Stattin, professor i civilrätt vid Uppsala universitet, reder ut begreppen.
– Vid en fusion förvärvar man aktierna och får hela bolagen, med all dokumentation, tillgångar samt eventuella skulder. I det andra fallet förvärvar man utvalda delar av olika värde från bolagen.
Daniel Stattin fortsätter:
– Tittar man skattemässigt kan det ha en viss effekt. Vid ett inkråmsförvärv är värdet lika med vad det nya bolaget betalar. Vid en fusion gäller det värde som sakerna stod bokförda för. Nu gäller det här näringslivsbolag i en kommunkoncern och då tvivlar jag på att skillnaden var jättestor.
Vad anser du om förfarandet?
– Helt klart att man inte följt fullmäktiges beslut. Det kan vara så att det egentligen borde ha tagits ett nytt beslut.
Enligt kommunen blev det billigare så här?
– De har förmodligen rätt där. Ett tomt skal är inte dyrt att likvidera. Det bör bli dyrare att göra en fusion, men kostnaderna kan variera beroende på bolagen.