– En likvärdig skola är mer än behöriga lärare, säger han.
En aspekt som motståndarna till Framtidens skola lyfter fram är de internationella studier som finns kring barnens skolvägar. Bland annat att längre pendlingstider påverkar skolarbetet negativt.
– Det säger sig självt, att ju längre tid som en elev måste tillbringa i skolan och i transporter till och från skolan, desto jobbigare blir det. Väldigt mycket onödig tid går också åt till att vänta på transporter, säger Thomas Söderström.
Barn- och utbildningsnämndens ordförande Emma Engelmark (S):
– Det finns alltid konflikter i alla sammanhang, och det är klart att det är att föredra att ha en kort resväg till och från skolan. Samtidigt är jag glad över att vi kan erbjuda tillgång till skolskjutsar som gör resan trygg.
Annan forskning handlar om att de barn som har möjlighet att gå eller cykla till och från skolan når bättre resultat.
– Jag kan inte säga exakt hur det påverkar Luleås elever. Men det är ju känt att mer idrott i skolan ger bättre resultat på alla sätt, så det sammanhanget känns logiskt, säger Söderström.
– Det är viktigt att barnen rör på sig. Samtidigt väljer man själv på vilket ställe i kommunen man vill bo. Det är jättesvårt ur ett huvudmannasperspektiv att ordna det bästa för alla, säger Engelmark.
SKR har i en studie konstaterat att skolans storlek inte har någon betydelse för studieresultaten när faktorer som kön, utländsk bakgrund och föräldrarnas utbildningsnivå/inkomst räknats bort.
Någon svensk forskning för hur större skolor påverkar elever med särskilda behov finns inte, men däremot internationella rapporter som säger att de gynnas av att läsa på mindre skolor. Samma sak för elever med utländsk bakgrund.
– Den här diskussionen tycker jag är jättemärklig. Även om skolan är stor så håller man sig till en mindre miljö. Barn med särskilda behov har större möjlighet att få stöd av specialpedagog i en större skola. Socialt är det också lättare för barnen att hitta kompisar, säger Emma Engelmark.
Söderström är av en annan åsikt.
– Ju fler människor som befinner sig i ett område, desto oroligare blir det. Själva lärmomentet i klassrummet påverkas nog inte så mycket, men allt runt i kring med raster, luncher, vägen till och från skolan ...det skapar en mindre trygghet och påverkar speciellt elever med behov av lugnare miljö.