Licens lanseras för frisörer

Sedan en tid tillbaka finns en licens för frisörer. Syftet är att skapa en seriösare bransch. – I dagsläget får vem som helst kalla sig frisör, säger Staffan Westman, Vice VD på Frisörföretagarna.

Intyg. Licensen liknar ett körkort och de olika bokstäverna visar på vad frisören har för utbildningar. E är ett tillägg och står för lärare.

Intyg. Licensen liknar ett körkort och de olika bokstäverna visar på vad frisören har för utbildningar. E är ett tillägg och står för lärare.

Foto: Thea Holmqvist

Luleå2016-09-06 16:49

Fram till mitten på mars i år har det inte funnits någon reglering av frisöryrket. Men för att stärka yrkets status har nu em modell för en frisörlicens arbetats fram.

Tanken med licensen, som påminner om ett körkort och kan sättas på frisörens spegel, är att det ska bli tydligare för kunden att personalen är utbildad och sedan i mars har drygt 1000 stycken runt om i landet utfärdats.

– De allra flesta har idag bara sitt gesällbevis, och det är också det som licensen baseras på. Men det här är ytterligare ett steg att visa kunder vad frisören kan. Målsättningen är att lagstifta om att personer utan licens inte heller får kalla sig frisör, säger Ulrika Emanuelsson från Frisörernas Yrkesnämnd.

– Det är viktigt att visa att personen är utbildad. Klippningar går ju åtgärda och håret växer ut, men det finns också en hel del kemikalier som inte ska blandas av okunniga. Det vill vi få bort, säger Staffan Westman.

Staffan Westman och Ulrika Emanuelsson beger sig nu ut på en turné där Luleå var först ut under tisdagen, dit samtliga av Norrbottens aktiva frisörer bjudits in. Första steget är att informera frisörerna, och nästa steg att börja informera konsumentera om att hålla utkik efter licenserna för att garanteras en utbildad frisör.

– Det är viktigt att kunderna får veta att de kan ställa krav, säger Ulrika Emanuelsson.

Men lagstftning är en bit bort, och i nuläget tror Staffan Westman inte heller att alla kommer gå efter licensen.

– Det kanske går jämföra med taxi, en del åker med dem utan licens, men jag tror inte någon åker med någon utan körkort. Förhoppningsvis får det här i alla fall upp ögonen hos folk, att fråga om en person har kunskap att mixtra med färger och vätskor, säger han.

Sara Johansson, som arbetat som frisör i sju år, välkomnar en licens.

– Det känns som en bra grej. Det blir enkelt och tydligt för kunderna att se vem som är utbildad. Fast jag har inte ansökt om min ännu, jag måste fixa det, säger Sara Johansson.

Hon uppfattar det som att de flesta i branschen verkar tycka att det är ett smidigt intyg.

– Och det verkar vara ganska enkelt att ansöka. Jag tror det kommer bli bra, säger hon.

Överlag menar Ulrika Emanuelsson att responsen varit positiv.

– Många har sagt 'Äntligen', och en hel del har också hört av sig och velat göra sitt gesällprov. Många gjorde aldrig just provet fastän de utbildat sig färdigt, så det ser vi också som positivt, säger hon.

Frisörlicensen

Kom i mars 2016.

Kan gradera frisörerna i A, B, C skala, samt D och E som är tillägg för godkänt kassaregister och lärare.

Det är Frisörföretagarna som tillsammans med Handelsanställdas förbund, KTF (Kemisk- Tekniska Leverantörsförbundet) och SFLF (Svenska Stylist- och Frisörlärarförbundet) arbetat fram modellen för licensen.

Läs mer på: frisorlicens.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om