Liberalare syn på knarkanvändande

En undersökning bland gymnasieelever visar på minskat narkotikaanvändande och en mer liberal syn på narkotika. Manda Sundvall, 18, säger ett absolut nej till droger.

FAKTA. Mats Jakobsson redovisar fakta utifrån undersökningarna.

FAKTA. Mats Jakobsson redovisar fakta utifrån undersökningarna.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2015-02-06 17:28

Mats Jakobsson på Luleå tekniska universitet gjorde 2012 och 2014 undersökningar omkring narkotika bland Norrbottens gymnasieungdomar. Jämfört med den första visar fjolårets undersökning på minskat användande av narkotika, förutom när det gäller cannabis. Synen på narkotika blivit mer liberal.

– Ju sämre kunskapen om narkotika är desto större är benägenheten att prova. När det gäller cannabis är det en större andel som har goda kunskaper nu, samtidigt har andelen med dåliga kunskaper ökat. Den liberalare synen betyder att de som säger nej till narkotika tycker att det är okej om kompisar vill prova, säger Mats Jacobsson.

Efter den första undersökningen satsade gymnasieskolor i Boden, Luleå, Piteå och Älvsbyn på att ge eleverna ökad kunskap om cannabis. En utvärdering visar att det har gjort eleverna mindre benägna att testa narkotika.

– Eleverna har haft värderingsövningar och varit aktiva i kunskapsinhämtningen, säger läraren Annika Nilsson från Strömbackaskolan i Piteå.

Hennes kollega Ann Ström fyller i:

– Vi har inte delat ut pekpinnar. Eleverna har fått komma till sina slutsatser själva.

Amanda Sandström, 18, som går entreprenörsprogrammet i Luleå säger nej till narkotika.

– Jag har blivit erbjuden narkotika men jag vet att den bara förstör, och det går snabbt.

Manda Sundvall, 18, håller med:

– Knarkandet skadar också alla anhöriga och de andra omkring.

kerstin.anttila@nsd.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om