Det uppger Lena Kruse, verksamhetschef vid socialförvaltningen i Luleå kommun. Det var på söndagsförmiddagen som en kvinna i 80-årsåldern föll från en balkong på tredje våningen. Hon skadades allvarligt vid fallet och fördes till Sunderby sjukhus. Där bedömdes skadorna som livshotande och hon flyttades till intensivvårdsavdelningen. Polisen har inlett en förundersökning om vållande till kroppsskada.
Lena Kruse har inget svar på om det kan finnas säkerhetsrisker i boendet.
– Det är ju det vi måste utreda nu. Jag vet inte hur den här händelsen har gått till i detalj, det måste jag få återkomma om. Men vi gör en Lex Sarah-utredning nu.
Lex Sarah är ett samlingsnamn för de bestämmelser inom bland annat socialtjänstlagen som handlar om anställdas skyldighet att rapportera missförhållanden och risker. Ansvariga för verksamheten, i det här fallet socialförvaltningen, har en skyldighet att göra en utredning och se till att åtgärder vidtas om det finns missförhållanden eller risker för missförhållanden.
Hur hanterar ni eventuella reaktioner och känslor hos personalen efter det inträffade?– Vi har beredskapschefer inom socialförvaltningen som åkte direkt till boendet när det här hade hänt. De har haft samtal med personalen och i dag ska vi kontakta kommunhälsan för fortsatta samtal, uppgav Lena Kruse på måndagsförmiddagen.
Är det här boendet en säker miljö för de äldre som bor där?– Vi måste titta på händelseförloppet och se om vi hade kunnat förutse händelsen eller inte och om vi i så fall har gjort tillräckligt.
Men kan de som bor där och deras anhöriga känna sig trygga med miljön på boendet?– Självklart ska de kunna känna sig trygga. Men behoven hos de boende är individuella. Alla är olika och vi måste anpassa verksamheten så att den blir så bra som möjligt för alla brukare vi har.
Enligt Lena Kruse finns det balkonger på de flesta avdelningar vid kommunens äldreboenden och de som bor där har möjlighet att gå ut på sina balkonger utifrån överenskommelser som görs med dem och deras anhöriga.
Ärendet utreds som sagt av polisen men strax innan lunch på måndagen uppgav förundersökningsledare vid polisen i Luleå, Inge Barsk, att ingen på hans avdelning hade tagit del av några handlingar i ärendet.
– På morgonen fick jag höra att ärendet skulle hamna på miljöbrottsenheten. Det berodde antagligen på att man initialt trodde att det här rörde sig om brott mot arbetsmiljölagen eller något liknande. Men sedan fick jag information om att ärendet nog kommer att hamna på vår enhet i alla fall, det lär komma till oss under dagen, säger han.
Lena Kruse uppger att kommunens utredning av hur kvinnan kunde falla från balkongen kommer att ta upp till en vecka. Norrbottens Media har för närvarande inga nya uppgifter om den skadade kvinnans tillstånd.