Lex Sarah-anmälan - en politisk fråga
Lex Sarah-anmälaren som omplacerades och fick sänkt lön blir nu en politisk fråga i kommunfullmäktige.Moderaternas gruppledare Mattias Karlsson vill att kommunalrådet Karl Petersen (S) förklarar vad kommunen tänker göra för att anställda ska våga anmäla missförhållanden inom äldreomsorgen.
Kritik
Länsstyrelsen riktade också kritik mot rutinerna för hantering av fel och brister, dokumentation under genomförandet av insatser och rutiner för intern samverkan.
I tillsynsbeslutet påtalades också brister när det gällde behov av kompetensutveckling av specifika kunskaper inom verksamheten. Länsstyrelsen fann också brister när det gällde begränsad möjlighet till individuella behov av aktiv och meningsfull tillvaro.
Omplacering
I tillsynsbeslutet beskrevs också hur Lex Sarah-anmälaren skickats hem från arbetet och att hon senare skulle omplaceras. I en intervju i NSD berättade hon att den nya tjänsten på ett annat äldreboende innebar sänkt arbetstid och därmed sänkt lön.
Mattias Karlsson (M) ställer två frågor i interpellationen till kommunstyrelsens ordförande Karl Petersen:
"Avser kommunstyrelsens ordförande att vidta några åtgärder för att tydliggöra att kommunens anställda skall våga anmäla missförhållanden på sin arbetsplats utan att riskera bli omplacerade?"
"Om så är fallet, vad avser kommunstyrelsens ordförande att vidta för åtgärder för att kommunens anställda skall känna denna trygghet?"
"Ska inte riskera repressalier"
Mattias Karlssons partikamrat Staffan Eriksson är ledamot i socialnämnden. Han säger så här om orsaken till interpellationen:
- Kommunen kan inte fortsätta som tidigare och inte säkerställa personalens rätt att påtala Lex Sarah eller Lex Maria. Vi är beroende av att vår personal är involverade i allt förbättringsarbete utan risk för repressalier.
Svaret på interpellationen kommer att lämnas vid nästa möte i kommunfullmäktige.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!